De ce au cumparat ungurii de la rusi peste 20% din MOL

Ungaria a cumparat participatia de 21,2% detinuta la MOL de Surgutneftegaz, a patra mare companie petroliera din Rusia.

Tranzactia ar putea avea o valoare de circa 500 de miliarde de forinti (2,6 miliarde de dolari), in functie de cotatia de marti de pe bursa, insa in acest moment nu sunt cunoscute detaliile financiare, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Actiunile MOL au fost suspendate marti de la tranzactionare pe bursa de la Budapesta in asteptarea unui anunt important.

Premierul nu a oferit detalii referitoare la tranzactie, aceasta sarcina urmand sa revina, probabil, ministrului Dezvoltarii, Tamás Fellegi, intr-o conferinta de presa, noteaza Portfolio.

Anuntul este foarte important pentru economia nationala, a declarat Orban in deschiderea unei conferinte de presa.

Guvernul de la Budapesta "a dus o lupta grea in ultimul an, dar a reusit sa puna in siguranta" compania nationala MOL, de importanta cheie pentru Ungaria, a spus Orban.

Una dintre cheile succesului in regiune este reducerea dependentei energetice si revitalizarea industriilor nationale, a afirmat premierul, adaugand ca guvernul ungar trebuie sa-si apere intotdeauna intresele.

"Nicio tara nu poate fi puternica daca este vulnerabila in privinta aprovizionarii cu energie", a declarat el.

Grupul austriac OMV a inceput sa cumpere actiuni la MOL la inceputul anilor 2000 si a detinut mai multi ani o participatie de circa 10%. Urmatoarea schimbare majora a intervenit in 2007, cand OMV a cumparat un pachet de actiuni de la magnatul rus Megdet Rahimkulov si a ajuns la 21%.

Conducerea MOL a inceput sa cumpere actiuni proprii si sa imprumute aceste participatii unor terti favorabili pentru a se proteja de intentiile OMV. In cateva luni, MOL controla astfel aproape 50% din companie. In timpul acestui conflict, actiunile MOL au atins un pret record de peste 30.000 de forinti pe bursa de la Budapesta pana in septembrie 2007. Ca urmare a startegiei de aparare solida a MOL, OMV "s-a retras", noteaza Portfolio, si a renuntat la oferta conditionata de 32.000 de forinti.

In 2009, OMV a vandut participatia la MOL catre Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, dublu fata de pretul pietei. Ca raspuns la ceea ce a considerat o incercare ostila de preluare, MOL a luat o serie de contramasuri.

OMV controleaza in Romania Petrom, iar MOL detine o retea de benzinarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri