Dimitris Kouselas, secretar de stat in ministerul elen al Finantelor, sustine ca banii plasati de greci in Elvetia reprezinta 120% din Produsul Intern Brut al tarii mediteraneene, anunta Mediafax.

Cele mai mari doua banci elvetiene administreaza fonduri de 20 miliarde euro detinute de clienti privati din Grecia, potrivit unor surse din industria financiara din Elvetia, citate de Handelsblatt.

Grecia este, de la sfarsitul anului 2009, intr-o severa criza financiara si fiscala, cu un deficit bugetar de 15,4% la nivelul anului 2009 si o datorie publica de circa 150% din PIB.

Guvernul a fost nevoit sa incheie in luna mai a anului trecut un acord cu Uniunea Europeana si FMI, angajandu-se la masuri de austeritate si reforme structurale pentru a primi o finantare externa de 110 miliarde euro.

Citeste si:

Acordul cu institutiile financiare internationale nu a convins insa investitorii ca tara va reveni pe linia de plutire, posibilitatea restructurarii datoriilor ingrijorand tot mai mult pietele.

Grecia vrea suplimentarea finantarii externe, insa UE si FMI au cerut noi masuri de austeritate si un program amplu de privatizari, promise de guvern la inceputul acestei saptamani.

Caricatura a fost realizata pentru wall-street.ro de catre Nic Moldoveanu, ejungla.ro.