Supravegherea privatizarilor de catre Uniunea Europeana si Fondul Monetar International ar conferi programului de vanzare a unor active de 50 de miliarde de euro un sens al urgentei care lipseste politicienilor locali, considera bancherii.

"Cea mai buna solutie este ca deciziile sa fie luate de o agentie independenta", a spus unul dintre bancheri.

El a aratat ca politicienii locali tergiverseaza procesul pentru ca stiu ca populatia este impotriva privatizarilor.

"Cred ca exista sanse bune pentru stabilirea unei implicari externe, iar lucrurile sa evolueze bine in curand", a spus bancherul.
Bancile de investitii vor avea un rol important in vanzarile de active, dar mai multe persoane implicate in proces au afirmat ca fermitatea din partea comunitatii internationale ar fi binevenita.

"Ce rost are desemnarea unor banci daca nu exista un vanzator motivat?", s-a intrebat bancherul.

Citeste si:

Deutsche Bank, Credit Suisse, Credit Agricole, Societe Generale, Rothchild si numeroase alte banci au fost mandatate, dar nicio banca nu a fost insarcinata cu cordonarea activitatilor.

Grecia va infiinta un fond pentru activele care vor fi vandute, iar politicienii europeni au insistat pentru supravegherea internationala a acestuia de catre Comisia Europeana, FMI si posibil de catre Banca Centrala Europeana.

O delegatie a acestor institutii se afla in prezent la Atena pentru a evalua finantele tarii si este probabil sa se discute si despre acest fond, ale carui active ar putea fi folosite si ca garantii pentru noi imprumuturi.

Grecia a anuntat in aceasta saptamana un program de vanzare a participatiilor statului la companii precum Piraeus Port, operatorul de telecomunicatii OTE, banca de economii a postei si Loteria de stat, in cadrul unui program de privatizari de 50 de miliarde de euro care va fi aplicat pana in 2015.

Ministrul de stat, Haris Pamboukis, a declarat in aceasta saptamana ca este reticent in privinta unei implicari externe totale, chiar daca este "un sustinator infocat" al oricarui sprijin tehnic din afara tarii.

Citeste si:

Grecia, la un pas de DEFAULT. Care vor fi efectele?