Regimul libian al lui Muammar Gaddafi a investit 1,27 miliarde de euro in fonduri administrate de banca franceza Societe Generale, acestea facand parte din plasamentele favorite, in prezent inghetate, alaturi de cele la bancile HSBC si Goldman Sachs, potrivit organizatiei Global Witness.
Autoritatea Libiana pentru Investitii (LIA), fondul suveran insarcinat cu plasarea banilor obtinuti din petrol, a investit 1,8 miliarde de dolari (1,27 miliarde euro) in trei fonduri administrate de Societe Generale, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

In iunie anul trecut, valoarea acestor plasamente era de numai 1,05 miliarde de dolari (740 milioane euro), potrivit unui raport de audit publicat de organizatia neguvernamentala Global Witness

La aceeasi data, investitiile totale ale fondului suveran erau de 53 de miliarde de dolari, dintre care patru miliarde de dolari erau plasate in fonduri bancare sau in fonduri speculative administrate de societati private.

Majoritatea acestor fonduri au fost inghetate in urma conflictelor din Libia.

LIA detine 292,69 milioane de dolari la banca britanica HSBC si 43 de milioane de dolari la banca americana Goldman Sachs.

Majoritatea depozitelor LIA, respectiv 19 miliarde de dolari, se afla la banci arabe, precum Arab Banking Corporation din Bahrein sau la British Arab Commercial Bank.

LIA mai detine participatii importante la numeroase companii.

Un purtator de cuvant al Societe Generale, ca si reprezentanti ai Goldman Sachs si HSBC au refuzat sa comenteze "despre un anumit client".
O sursa apropiata Societe Generale a declarat ca, dupa inghetarea fondurilor, informatii referitoare la acestea au fost furnizate autoritatilor britanice.

Global Witness s-a referit la Curtea Penala Internationala, care a subliniat ca Gaddafi nu a facut diferenta intre activele personale si resursele tarii.

Din acest motiv, organizatia cere ca autoritatile de reglementare a sectorului bancar sa investigheze daca bancile iau masuri suficiente pentru a preveni ca fondurile statului libian sa fie deturnate in beneficiul personal al familiei Gaddafi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri