Grecia a fost capabila sa intre in zona euro numai prin inselaciune, iar liderii din regiune au fost "prea politicosi" pentru a aplica sanctiunile adecvate, prin care ar fi putut fi evitata criza datoriilor, a declarat Otmar Issing, fost economist sef al Bancii Centrale Europene (BCE).
"Cand am lucrat pentru BCE, am suferit de fiecare data cand statele nu au indeplinit criteriile. Grecia a trisat pentru a intra in zona euro si este dificil sa stim cum sa ne purtam cu trisorii", a declarat Issing (75 de ani) intr-un interviu, potrivit Mediafax.

Issing, care a venit in BCE cu un an inainte de crearea euro, in 1999, si a lucrat in institutie pana in 2006, a avertizat joi ca Grecia nu va putea, probabil, sa isi onoreze obligatiile financiare.

Capacitatea tarii de a-si rambursa datoriile este indoielnica, chiar daca guvernul a aprobat un plan de accelerare a privatizarilor si noi masuri de reducere a cheltuielilor, pentru a primi o noua transa din planul de sustinere financiara de 110 miliarde de euro din partea UE si FMI, aprobat anul trecut.

Issing atribuie "problemele critice" din zona euro absentei unor sanctiuni adecvate.

El a aratat ca ar fi trebuit sa aiba loc o monitorizare si o evaluare mai buna, precum si mai multe sanctiuni, intrucat "criza nu era inevitabila".

Costul asigurarii datoriilor Greciei pentru default (incapacitate de plata) a atins un nou nivel record in aceasta saptamana, iar randamentul obligatiunilor pe termen de zece ani a urcat la cel mai ridicat nivel de la crearea euro, de peste 16%, fiind dublu fata de nivelul obtinut in momentul aprobarii ajutorului de 110 miliarde de dolari.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat, joi, ca FMI ar putea sa nu aprobe Greciei a cincea transa de imprumut, intrucat statul elen nu are garantii de refinantare pe urmatoarele 12 luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri