Practica de a subventiona participarea doctorilor la congrese medicale, care insumeaza circa 850 milioane de dolari pe an, este una dintre cele mai controversate laturi ale industriei farmaceutice, din cauza posibilei influente asupra modului in care medicii prescriu medicamente.

Decizia AstraZeneca ar putea determina concurentii sa-i urmeze exemplul.

Directorul general al companiei britanice, David Brennan, a anuntat decizia in mod discret, la o conferinta a industriei farmaceutice care a avut loc recent la Istanbul.

"Am decis ca nu vom mai plati doctorii sa participe la congrese stiintifice si medicale internationale, ci ne vom concentra eforturile educationale pe oportunitati locale pentru profesionistii din domeniul sanatatii", a afirmat el.

Odata cu cresterea costului serviciilor de sanatate la nivel global, temerile privind legaturile financiare dintre doctori si producatorii de medicamente au devenit tot mai accentuate. Atentia acordata de public acestui subiect a determinat incetarea unor traditii precum distractiile fastuoase organizate dupa incheierea congreselor sau cadourile oferite de companii medicilor, de la pixuri si cani la accesornii pentru computer.

Congresele europene si americane pe subiecte precum cancerul, bolile de inima sau diabetul aduc avioane intregi de medici specialisti, pe cheltuiala marilor companii farmaceutice, pentu a le prezenta cele mai recente studii si cercetari in domeniile respective.

Citeste si:

Brennan a justificat masura afirmand ca AstraZeneca nu ar trebui sa faca ceva ce ar putea fi considerat un stimulent pentru determinarea medicilor sa prescrie produsele companiei.

"Sustinem pozitia ca produsele noastre se bazeaza pe propriile merite", a aratat el.

Desi masura va conduce la economisirea unor fonduri, decizia nu a fost luata din astfel de considerente, iar reducerea de costuri nu va influenta semnificativ profitul, a declarat un reprezentant al companiei.

AstraZeneca a avut anul trecut vanzari de 33,3 miliarde de dolari si un profit operational de 13,6 miliarde de dolari.

"Greutatea" actiunilor companiei ar putea fi accentuata si de pozitia lui Brennan de presedinte al principalului grup international de lobby din industria farmaceutica, Federatia Internationala a Producatorilor si Asociatiilor Farmaceutice.