Un fost guvernator al Bancii Italiei, Antonio Fazio, a fost condamnat in Italia la patru ani de inchisoare pentru inselarea pietei, in legatura cu o oferta de preluare a Banca Antonveneta, relateaza Reuters, citat de Mediafax.

Fazio, aflat la conducerea Bancii Italiei din 1993 pana in 2005, trebuie sa plateasca si o amenda de 1,5 milioane de euro pentru rolul avut in scandalul privind Banca Antonveneta, care a pus in conflict banca olandeza ABN AMRO si Banca Popolare Italiana (BPI).

Avocatul lui Fazio a spus ca sentinta este nedreapta si va fi contestata, a relatat agentia italiana Ansa.
Fazio a fost obligat sa demisioneze in 2005, in urma acuzatiilor ca a sustinut oferta BPI, in prezent parte a Banco Popolare, pentru preluarea Banca Antonveneta.

Fostul director general al BPI, Gianpiero Fiorani, a fost condamnat la un an si opt luni de inchisoare.
Asiguratorul Unipol trebuie sa plateasca o amenda de 900.000 de euro, iar 39,6 milioane de euro au fost confiscate, in urma comportamentului incorect avut de doi fosti angajati, in acelasi caz.

Potrivit legislatiei italiene, companiile sunt considerate responsabile daca nu supravegheaza comportamentul angajatilor. Amenda si confiscarea fondurilor sunt suspendate pana la epuizarea tuturor etapelor procesului, a precizat Unipol.

Fostul presedinte al Unipol, Giovanni Consorte, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si o amenda de un milion de euro.

Fazio mai este acuzat de favorizarea inselarii pietei intr-un caz separat referitor la incercarea, din 2005, a Unipol de a cumpara Banca Nazionale del Lavoro (BNL). El respinge toate acuzatiile.
BNL a fost cumparata in 2006 de banca franceza BNP Paribas.

Banca Antonveneta face parte in prezent din grupul italian Monte di Paschi di Siena.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Analisti financiari: Romania trebuie sa combata coruptia