Rusia va ridica, la 1 iulie, embargoul aplicat exporturilor de cereale, care a provocat o explozie a preturilor globale, a anuntat premierul Vladimir Putin, masura care va marca revenirea tarii pe piata mondiala de profil dupa problemele grave cu care s-a confruntat anul trecut din cauza secetei, scrie Mediafax.

Productia de cereale din acest an va fi "destul de buna", insamantarile se afla intr-o situatie mai buna decat anul trecut, a aratat vicepremierul Viktor Zubkov, care raspunde de politica agricola, transmite Reuters.

"Vom ridica embargoul privind exporturile de cereale la 1 iulie", a spus Putin, adaugand ca Zubkov va monitoriza situatia si se va asigura ca fermierii vor primi suficient sprijin.

Exporturile de cereale si alte produse agricole din Rusia au fost interzise in august anul trecut, pana la 1 iulie, dupa ce seceta, cea mai grava din ultimii 100 de ani, a devastat culturile din aceasta tara.
Rusia anticipeaza pentru acest an o productie de cereale de 85-90 milioane de tone, dupa numai 61 milioane tone anul trecut.

In 2009, Rusia a obtinut o productie de cereale de 97 milioane de tone, iar in anul precedent de 108 milioane tone.

Ridicarea embargoului este importanta pentru producatori, traderii de cereale si chiar pentru fondurile de hedging, care incearca sa estimeze oferta la nivel mondial, ca urmare a cresterii ingrijorarii privind scaderea recoltelor in alte state din Europa si in SUA.

Livrarile din Rusia, care a fost un furnizor major de cereale ieftine pentru multi importatori, ar putea duce la scaderea preturilor care se afla la un nivel cu mult peste cel anterior secetei din statul rus.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia: Sanctiunile UE neaga dreptul nostru de a ne apara frontierele