Fitch a redus ratingul Ciprului de la AA- la A-, cu perspectiva negativa, din cauza temerilor privind nivelul ridicat de expunere a bancilor pe datoria de stat a Greciei si impactul pe care l-ar putea avea criza elena asupra finantelor locale, transmite Reuters.

Agentia de evaluare financiara noteaza ca bancile cipriote sunt "relativ bine plasate" pentru a absorbi impactul unei restructurari a datoriilor Greciei cu o scadere de 50% a obligatiunilor datorate de statul elen, scenariul de baza luat in calcul de Fitch pentru analiza situatiei Ciprului.
Scenariile cele mai pesimiste pentru Grecia ar putea avea insa un efect de domino asupra profilului financiar al Ciprului, anunta Mediafax.

"Reducerea ratingului reflecta severitatea crizei din tara vecina Grecia si riscurile ridicate de aceasta situatie pentru sistemul bancar cipriot si, in consecinta, pentru finantele publice ale Ciprului", a declarat intr-un comunicat Chris Pryce, director in cadrul Fitch Sovereign Group.

Recapitalizarea bancilor din Cipru dupa o taiere de 50% a sumelor datorate de Grecia ar putea costa doua miliarde euro, suma care ar trebui asumata doar partial de statul cipriot, noteaza agentia.

Expunerea pe Grecia este o sursa semnificativa de vulnerabilitate, care s-a intensificat odata cu retrogradarile succesive din ultimele luni ale ratingului guvernului elen.

Uniunea Europeana incearca sa ajunga la un consens pentru desenarea unui nou pachet de bailout destinat Greciei, pentru a evita default-ul (incapacitate de plata) unui stat din zona euro.

Ratingurile Ciprului au resimtit in ultimele sase luni tot mai multa presiune generata de criza din Grecia, din cauza riscului de restructurare a datoriilor elene catre bancile locale si temerilor privind capacitatea guvernului de a sustine institutiile financiare daca va fi nevoie.

Circa o treime dintre activele bancilor cu sediul in Cipru, inclusiv ale subsidiarelor locale ale bancilor elene, este considerata expunere pe datoriile Greciei, noteaza Fitch.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fitch Ratings a revizuit perspectiva de rating a bancilor romanesti