Cotidianul financiar Imerisia noteaza, fara a preciza sursa informatiei, ca guvernul elen a primit avizul institutiilor financiare internationale pentru reducerea TVA la 20%, de la 23%, pentru a castiga sustinerea opozitiei in parlament in vederea adoptarii unor noi masuri de scadere a deficitului bugetar, anunta Mediafax.

Opozitia conservatoare a votat impotriva planului de bailout convenit cu un an in urma de guvern pentru evitarea default-ului (incapacitate de plata) si a exercitat in tot acest timp presiuni asupra puterii pentru reduceri de taxe care sa revigoreze activitatea economica, argumentand ca masurile luate de executiv "sufoca" economia.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu UE si FMI pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro. Guvernul nu a reusit insa sa indeplineasca obiectivele de reducere a deficitului bugetar, iar riscul unui default pe datoria de stat de 150% din PIB (327 miliarde euro) este o posibilitate tot mai vehiculata in piete.

Autoritatile si institutiile financiare internationale trebuie sa gaseasca urgent masuri de astupare a iminentului gol de finantare din perioada 2012-2013. FMI a avertizat saptamana trecuta ca ar putea bloca plata urmatoarei transe din imprumutul convenit anul trecut, scadenta la 29 iunie, daca UE nu garanteaza ca va acoperi necesarul