Cat de plina va fi pusculita UE in urmatorii ani si caror tari le va reveni grosul finantarilor europene ramane in continuare subiect de disputa. Evenimente de ultima ora confirma ca cine rade la urma, rade mai bine, aceasta neinsemnand neaparat ca Romania va plange.

Cu doar cateva zile in urma, reprezentantul la Bucuresti al tarii care detine presedintia Uniunii Europene declara pentru Capital ca nu este posibila o renegociere a cadrului financiar stabilit de statele membre la summit-ul european din luna decembrie. Ambasadorul austriac Christian Zeileissen era convins ca decizia Consiliului European va fi, in cele din urma, acceptata de Parlamentul European. Nici oficialii de la Bucuresti nu credeau ca batalia pentru buget va continua, premierul Tariceanu salutand faptul ca, in sfarsit, tarile Uniunii Europene au ajuns la o intelegere in privinta banilor si ca aceasta este favorabila Romaniei. si unul si celalalt s-au bucurat prematur. Parlamentul European a respins bugetul propus de Consiliul European in decembrie, considerandu-l insuficient pentru o Uniune Europeana in formula de 25 si cu atat mai mult uneia din care vor face parte Romania si Bulgaria.

Acest buget nu garanteaza prosperitatea, competitivitatea, solidaritatea, coeziunea si securitatea statelor membre, indica raportorul european Reimar Bge motivul respingerii documentului propus de statele membre.

In linii mari, acestea ajunsesera la urmatorul compromis: cheltuielile Uniunii Europene nu vor depasi 862,4 miliarde de euro in perioada 2007-2013, Marea Britanie renunta la 10,5 miliarde de euro din cele circa 30 pe care le-ar fi incasat de la bugetul Uniunii cu titlul de rabat, iar Germania cedeaza Poloniei 100 de milioane de euro din fondurile europene destinate dezvoltarii landurilor estice. Ce nu agreeaza Parlamentul European in toata aceasta afacere este zgarcenia marilor contribuabili la bugetul Uniunii Europene, Franta, Germania, Marea Britanie state care platesc mai mult decat primesc. Ele au dat tonul negocierilor din Consiliul European, cadrul financiar stabilit fiind mai sarac cu 113 miliarde de euro decat cel pe care il considera Parlamentul European ca fiind minimul necesar unei Uniuni Europene cu 27 de membri.

Ca de obicei, suntem prinsi la mijloc

Singura veste cu adevarat ingrijoratoare pentru noi este redeschiderea discutiilor dintre Parlamentul European si statele membre. Aceasta pentru ca varianta austera stabilita la Consiliul European, desi ne dezavantajeaza in termeni financiari, comparativ cu cea a Parlamentului European, ne avantajeaza din perspectiva cu mult mai importanta a includerii noastre oficiale in bugetul Uniunii Europene. Sau, altfel spus, ce pierdem la bani castigam la capitolul recunoastere.

Se prefigureaza doua scenarii. Primul, favorabil noua, consta in ajungerea la un compromis bugetar la nivel inalt inainte de sfarsitul anului. In acest caz, indiferent de varianta bugetara negociata, avem garantia prinderii Romaniei in programele de dezvoltare ale UE.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22735&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri