India este scena celui mai mare furt de energie electrica din lume, unde circa o treime din productia nationala este sustrasa din retea prin diverse instalatii artizanale, iar pierderile cauzate de acest fenomen impiedica investitii in extinderea retelei, tinand "in bezna" 400 de milioane de oameni, transmite Mediafax.

"Cablurile sunt chiar acolo, este foarte usor sa iei curent. Trebuie sa fii atent cand ploua, ca poti sa te electrocutezi cand legi firele", spune un locuitor din New Delhi care isi alimenteaza locuinta cu electricitate legand niste fire la cablurile de distributie care trec chiar prin fata ferestrei.

Circa o treime din electricitatea generata in India este furata sau se pierde in echipamentele invechite din reteaua de distributie, a declarat ministrul Energiei, P. Uma Shankar, potrivit Blooomberg.

Potrivit unui studiu efectuat de Deloitte LLP pentru anul 2010, situatia din India reprezinta cel mai mare furt de energie la nivel mondial, pierderile fiind estimate la 32% din productia nationala de electricitate. In China, rata este de 8%.

Fenomenul priveaza companiile indiene de distributie de 16 miliarde de dolari pe an si reduce Produsul Intern Brut cu 1,2%, intr-o economie de 1.300 miliarde de dolari, potrivit Comisiei de Planificare.

Pierderile impiedica lucrari de extindere a retelei de distributie catre cei circa 400 de milioane de oameni care traiesc in India fara sa beneficieze de acest serviciu.

Guvernul a cerut celor mai mari producatori de energie din tara, precum Reliance Power si Tata Power, sa introduca substatii in reteaua de distributie pentru monitorizarea si controlul consumului. Obiectivul autoritatilor este injumatatirea pierderilor si furturilor din retea pana in anul 2013.

Subsidiarele Tata Power si Reliance Power care administreaza din 2002, in parteneriat, reteaua de distributie din New Delhi spun ca au redus furturile si pierderile cu doua treimi. Cu toate acestea, companiile nu au devenit profitabile, partial si din cauza tarifelor controlate de guvern.

Potrivit datelor ministerului de statistica din India, consumul anual de energie al tarii se ridica la peste 840 TWh, fata de circa 53 TWh in Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum maresti inteligent gradul de independenta energetica a locuintei