Anuntul guvernului de la Minsk are loc la o zi dupa ce Executivul a inghetat preturile la o serie de produse alimentare de baza si la o saptamana dupa devalorizarea rublei cu 36%, care nu a convins insa bancile si populatia sa reia tranzactiile valutare la cursul oficial.

Masurile semnaleaza presiunile economice in crestere asupra presedintelui Alexandr Lukasenko, care anul trecut a facut cheltuieli masive inaintea alegerilor si a promis majorari de salarii, respingand totodata necesitatea unui ajutor occidental.

"Estimam marimea ajutorului necesar la 3,5 miliarde dolari-opt miliarde de dolari", a declarat premierul Mihail Miasnikovici, agentiei de presa BeITA.

El a precizat ca programul de finantare ar putea dura trei-cinci ani.

Citeste si:

FMI a acordat statului Belarus un imprumut de 3,5 miliarde de dolari in perioada 2009-2010 si a trimis o misiune de evaluare a situatiei tarii, care are aproape 10 milioane de locuitori.

Rusia a respins recent cererea autoritatilor de la Minsk pentru un imprumut direct, dar a anuntat ca impreuna cu alte republici ex-sovietice ar putea acorda asistenta regionala.

Decizia referitoare la un program de salvare este asteptata pe 4 iunie, cu toate ca Lukasenko a avertizat Rusia ca Belarusul nu va vinde ieftin active de stat, pentru a-si asigura un imprumut de urgenta.