Moody's a redus ratingul Greciei cu trei trepte, la un nivel "extrem de speculativ"

Moody's a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B1" la "Caa1", un nivel "extrem de speculativ", din cauza temerilor privind restructurarea datoriilor, si a atribuit perspectiva negativa, avertizand ca ar putea urma noi retrogradari, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Ratingul atribuit de Moody's Greciei s-a adancit astfel cu sapte trepte in categoria "junk" a datoriilor cu caracter speculativ, agentia acuzand riscul tot mai mare ca guvernul sa nu reuseasca saasi stabilizeze situatia financiara fara o restructurare a datoriei de stat.

"Principalul motiv care a determinat reducerea ratingului este opinia Moody's ca sansele sunt tot mai mari ca Grecia sa nu reuseasca sa-si stabilizeze situatia datoriei in termenul stabilit de planurile anterioare de consolidare fiscala", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Moody's noteaza si ca exista o probabilitate tot mai ridicata ca institutiile financiare internationale, UE si FMI, principalii creditori ai Greciei incepand de anul trecut, sa ceara la un moment dat participarea creditorilor privati intr-o restructurare a datoriilor tarii ca preconditie pentru continuarea sprijinului financiar.

Ratingul acordat de Moody's Greciei a cazut astfel cu trei trepte sub calificativul "B-plus" atribuit de Fitch, respectiv cu doua trepte sub "B"-ul atribuit de Standard & Poor's.

Ministerul elen al Finantelor critica decizia Moody's, afirmand ca agentia nu a luat in calcul eforturile guvernului de a readuce situatia financiara a tarii pe linia de plutire.

Retrogradarea anuntata miercuri seara "este influentata de zvonuri intense in media si trece cu vederea angajamentele guvernului elen de a atinge obiectivele fiscale pentru 2011 si de a accelera privatizarile", se arata intr-un comunicat al ministerului Finantelor de la Atena.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri