Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, crede ca guvernele din zona euro ar trebui sa se gandeasca la infiintarea unui Minister al Finantelor in regiune, in conditiile in care fac eforturi sa tina sub control criza datoriilor suverane, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
"Ar fi prea indraznet sa ne gandim la un Minister de Finante, cand avem o piata unica, o moneda unica si o banca centrala unica?", s-a intrebat Trichet intr-un discurs sustinut la Aachen, in Germania.

Trichet sustine si ca Uniunea Europeana sa aiba drept de veto in cazul masurilor bugetare incorecte ale tarilor, chiar daca acestea ar necesita modificarea Tratatului UE.

Seful BCE este unul dintre arhitectii Tratatului de la Maastricht care au fondat euro si isi prezinta viziunea privind politicile din regiune cu numai cateva luni inainte de retragerea sa din functie.

In acest timp, autoritatile europene discuta acordarea unui ajutor suplimentar Greciei, intrucat programul aprobat anul trecut, de 110 miliarde de euro, nu a impiedicat exodul investitorilor din statul elen.

Irlanda si Portugalia au fost si ele nevoite sa solicite sprijin financiar european, in urma cresterii costului datoriilor.

Trichet nu a anuntat ce intentioneaza sa faca dupa incheierea mandatului sau la BCE, in octombrie.

El a spus ca Ministerul de Finante nu va administra in mod necesar "un buget federal mare", dar ca ar trebui sa aiba atributii directe in cel putin trei domenii.

Ministerul s-ar ocupa in primul rand de supravegherea politicilor fiscale si concurentiale si ar avea atributii directe legate de tarile cu probleme bugetare.

In al doilea rand, institutia ar avea responsabilitati legate de sectorul financiar integrat, iar in al treilea rand ar reprezenta uniunea monetara in institutiile financiare internationale.

"Este improbabil ca Germania si Franta, ca principali contributori in UE, sa sustina aceasta propunere", a declarat Tobias Blattner, fost economist la BCE, care lucreaza in prezent la Daiwa Capital Markets Europe in Londra.

BCE a sustinut pe parcursul crizei imbunatatirea integrarii bugetare, dar propunerea lui Trichet nu se refera la infiintarea unei Trezorerii, deoarece nu mentioneaza ca institutia sa aiba dreptul sa emita obligatiuni si nu ar avea un buget, a adaugat Blattner.

Reprezentantii Ministerelor de Finante din Germania si Franta nu au comentat declaratiile lui Trichet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri