Consilier BCE: Este o utopie sa crezi ca Grecia va putea sa plateasca datoriile

Un expert financiar austriac trimis de Banca Centrala Europeana (BCE) in Grecia pentru a studia sistemul fiscal al tarii a declarat vineri ca ideea ca statul va putea sa-si plateasca datoriile la timp este o utopie, transmite agentie Reuters, preluata de Mediafax.

Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a fost intrebat de presa austriaca daca Grecia va putea indeplini conditiile necesare pentru a lua urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, si daca ipoteza ca Atena isi va putea plati datoriile este credibila.

"Aveti absoluta dreptate. Este o utopie sa crezi ca Grecia va putea sa plateasca aceste datorii. Datoria Greciei trebuie redusa", a declarat Schneider, expert in economie subterana si unul dintre cei trei consilieri BCE trimisi in Grecia.

Schneider a indicat ca nivelul ridicat de taxare este unul dintre motivele pentru care o mare parte dintre greci opteaza pentru munca la negru.

"Un grec obisnuit pierde 30-40% din venit. Asta genereaza, desigur, munca la negru si economie subterana, pentru ca numai acolo poti face ceva mai multi bani", a afirmat el.

Grecia a incheiat in mai 2010 un acord cu UE si FMI pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro pe trei ani, conditionat de masuri dure de reducere a deficitului bugetar, prin taxe mai mari si scaderea cheltuielilor publice, cu un impact puternic asupra salariilor bugetarilor.

Guvernul nu a reusit insa sa atinga obiectivele fiscale si este pe cale sa incheie un nou acord cu institutiile financiare internationale pentru a evita falimentul. Conditiile noului acord includ supravegherea internationala a finantelor publice si un program amplu de privatizari, pe langa noi masuri de austeritate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri