Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel vor discuta saptamana viitoare care este pozitia tarilor emergente in Fondul Monetar International (FMI), a declarat, vineri, o sursa din guvernul de la Berlin, transmite Mediafax.

Merkel se va afla la Washington de luni pana miercuri, iar cei doi lideri vor analiza ce rol trebuie sa aiba in viitor statele emergente in FMI, a spus sursa.

"Este scris in piatra ca un american trebuie sa fie intotdeauna la conducerea Bancii Mondiale, iar un european in fruntea FMI?", a continuat sursa, pentru a preciza tema discutiilor.

Germania sustine puternic candidatura ministrului francez de Finante Christine Lagarde la postul de director general al FMI, dupa ce Dominique Strauss-Kahn a fost nevoit sa demisioneze in urma acuzatiei de agresiune sexuala asupra unei cameriste, in SUA.

Statele Unite nu si-au exprimat inca o pozitie oficiala, dar secretarul de stat Hillary Clinton a salutat in nume personal candidatura lui Lagarde.

Agustin Carstens, presedintele bancii centrale din Mexic, se prezinta drept un candidat al tarilor emergente si in dezvoltare la conducerea FMI.

De la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, conducerea FMI revine unui european, iar presedintia Bancii Mondiale unui american.

Carstens a subliniat scaderea credibilitatii unei candidaturi europene, in conditiile in care unele state din zona euro au mari dificultati financiare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Teodorovici: Suntem o tara sigura pentru investitori