Guvernul de la Minsk spera ca aceste fonduri, care impreuna totalizeaza o cincime din Produsul Intern Brut al tarii, vor ajuta statul sa evite un colaps economic, sa stabilizeze moneda si inflatia accelerata.

Belarusul si-a evalorizat moneda, rubla, cu 36)% in luna mai si a inghetat preturile la principalele alimente, dupa ce acestea au crescut considerabil, determinand populatia sa cumpere cantitati mari de produse alimentare de baza, ca zaharul, si sa formeze cozi in fata caselor de schimb valutar.

Ministrul de Finante bielorus, Andrei Karkovet, a declarat ca spera ca imprumutul din partea Rusiei sa faciliteze un acord cu Fondul Monetar International. O misiune a FMI se va afla la Minsk pana la 13 iunie.

Prima transa a imprumutului de la fondul anticriza al Comunitatii Economice Euroasiatice, de 800 de milioane de dolari, ar putea fi eliberata in aceasta luna, iar restul in urmatorii trei ani, ca urmare a indeplinirii unor conditii prevazute in program.

Citeste si:

Acordul prevede ca Belarusul sa privatizeze active de 7,5 miliarde de dolari in urmatorii trei ani.

"Ne bazam asteptarile de a primi ajutor de la FMI pe faptul ca programul semnat va satisface, de asemenea, si cerintele Fondului", a spus Karkovet.

Potrivit analistilor, Fondul, care a imprumutat Belarusului 3,5 miliarde de dolari in 2009-2010, va pune conditii mai dure in noul acord, dupa ce precedentele progrese au fost anulate de cheltuielile electorale inaintea alegerilor din decembrie anul trecut.