Belarusul a facut un prim pas spre rezolvarea unei grave crize valutare prin asigurarea unui imprumut de 3 miliarde dolari din partea unui fond regional condus de Rusia, insa a afirmat ca are nevoie in continuare de o finantare de pana la 8 miliarde dolari de la FMI, transmite Mediafax.
Guvernul de la Minsk spera ca aceste fonduri, care impreuna totalizeaza o cincime din Produsul Intern Brut al tarii, vor ajuta statul sa evite un colaps economic, sa stabilizeze moneda si inflatia accelerata.

Belarusul si-a evalorizat moneda, rubla, cu 36)% in luna mai si a inghetat preturile la principalele alimente, dupa ce acestea au crescut considerabil, determinand populatia sa cumpere cantitati mari de produse alimentare de baza, ca zaharul, si sa formeze cozi in fata caselor de schimb valutar.

Ministrul de Finante bielorus, Andrei Karkovet, a declarat ca spera ca imprumutul din partea Rusiei sa faciliteze un acord cu Fondul Monetar International. O misiune a FMI se va afla la Minsk pana la 13 iunie.

Prima transa a imprumutului de la fondul anticriza al Comunitatii Economice Euroasiatice, de 800 de milioane de dolari, ar putea fi eliberata in aceasta luna, iar restul in urmatorii trei ani, ca urmare a indeplinirii unor conditii prevazute in program.

Acordul prevede ca Belarusul sa privatizeze active de 7,5 miliarde de dolari in urmatorii trei ani.

"Ne bazam asteptarile de a primi ajutor de la FMI pe faptul ca programul semnat va satisface, de asemenea, si cerintele Fondului", a spus Karkovet.

Potrivit analistilor, Fondul, care a imprumutat Belarusului 3,5 miliarde de dolari in 2009-2010, va pune conditii mai dure in noul acord, dupa ce precedentele progrese au fost anulate de cheltuielile electorale inaintea alegerilor din decembrie anul trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri