Marile institutii financiare din Statele Unite ar putea fi nevoite sa-si majoreze rezervele de capital, parte a unui plan analizat de Rezerva Federala a SUA (Fed), pentru a impiedica o alta criza financiara, potrivit Wall Street Journal (WSJ, citat de Mediafax.

Institutiile financiare ar putea fi obligate sa detina capital variind de la 8% la 14% din active, ajustat la nivelul de risc pe care il prezinta, a indicat, intr-un discurs, Daniel Tarullo, membru in consiliul de administratie al Fed.

Nu a fost luata, inca, nicio decizie, insa in anumite cazuri extreme, rezervele de capital ar fi de doua ori mai mari fata de nivelul 7% convenit de autoritatile de reglementare din sectorul financiar la Basel, Elvetia.

"Structura de reglementare ar trebui sa descurajeze crestere sau fuziuni cu posibile consecinte la nivel de sistem, cu exceptia cazurilor cand beneficiile pentru societate sunt semnificative. Nimeni nu mai vrea un nou program de salvare a sistemului financiar", a spus Tarullo, referindu-se la programul de 700 de miliarde de dolari derulat de SUA pentru sectorul financiar dupa declansarea crizei in 2008.

Comentariile oficialului survin in contextul perpetuarii dezacordurilor internationale privind nivelurile adecvate de capital pentru institutiile financiare de importanta sistemica. Autoritatile de reglementare din marile centre financiare sunt de acord ca bancile au nevoie de rezerve de capital mai mari pentru a face fata perturbarilor din piata, insa consensul pare ca se incheie la acest aspect, noteaza cotidianul.

Liderii SUA vor un acord international asupra acestui subiect, astfel incat bancile americane sa nu fie puse in dezavantaj fata de alti concurenti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Expert in finante: la ce pret se va tranzactiona petrolul in acest an