Creditorii germani sunt cei mai mari investitori externi in obligatiuni ale statului elen, cu 22,7 miliarde de dolari la nivelul anului 2010, situatie care ii face un partener probabil in planurile de implicare a sectorului privat in sprijinirea Greciei, potrivit Mediafax.
Bancile din Franta urmeaza celor din Germania, cu 15 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

Institutiile financiare din Franta se afla in fruntea creditorilor dupa expunerea totala pe Grecia, care include si imprumuturi catre populatie si companii. Astfel bancile franceze aveau anul trecut creante de 56,7 miliarde de dolari in Grecia, potrivit raportului din iunie al BRI.

Expunerea Frantei este determinata de prezenta institutiilor financiare franceze in Grecia, in special Credit Agricole prin Emporiki Bank. Bancile germane nu detin institutii de credit importante in Grecia.

La sfarsitul anului trecut, obligatiunile statului elen aflate in posesia unor banci din state care raporteaza catre BRI totalizau 54,2 miliarde de dolari, din care 96% detinute de banci europene. Germania si Franta, care totalizeaza 69% din aceasta expunere, ar putea fi vizate de oficialii europeni pentru o participare la o eventuala rostogolire a datoriei statului elen, dupa modelul Initiativei de la Viena, aplicata in Europa de Est, noteaza Bloomberg.

"Implementarea unei abordari similare Initiativei de la Viena ar demonstra ca a fost luata in calcul implicarea sectorului privat. Populatia ar deveni astfel mai deschisa la ideea ca vor fi necesare fonduri din sectorul public", potrivit unei note a analistului UBS Justin Knight.

Oficialii europeni pregatesc un nou pachet financiar pentru Grecia care include un rol "voluntar" pentru investitori, dupa ce Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, a cincea transa a pachetului de imprumuturi de 110 miliarde de euro convenit anul trecut.

Printre investitorii cu cele mai mari portofolii de obligatiuni guvernamentale elen se numara BNP Paribas - 5 miliarde de euro, Dexia - 3,5 miliarde de euro, Commerzbank 3 miliarde de euro, Societe Generale - 2,7 miliarde de euro, ING - 2,4 miliarde de euro si Deutsche Bank - 1,6 miliarde de euro, potrivit unei note de cercetare publicata de grupul Goldman Sachs luna trecuta.

Datoria totala a Greciei este de 340 miliarde de euro, potrivit calculelor Bloomberg.

Obligatiunile de 7,4 miliarde de euro detinute de FMS Wertmanagement, companie care lichideaza active ale Hypo Real Estate Holdings Germania, nu au fost incluse in raportarea BRI, la fel ca portofoliul de 50 de miliarde de euro, constand din titluri ale statului elen, aflat in posesia Bancii Centrale Europene.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri