In ultima evaluare a Letoniei, economistii FMI au afirmat ca statul baltic este pe drumul cel bun pentru a-si indeplini obiectivul de a adopta euro in 2014.

Intrarea in zona euro ar putea deveni mai dificila din cauza crizei fiscale care a condus la ajutoare financiare externe pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, au spus specialistii Fondului. Acestia au avertizat ca Letonia ar putea fi "examinata intens" in "actuala situatie", informeaza Mediafax.

"Problemele din zona euro ar putea conduce la o aplicare mai stricta a elementelor mai subiective din evaluarea convergentei", potrivit FMI.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana sunt responsabile pentru evaluarea statelor care vor sa se alature uniunii monetare, aceastea fiind examinate dupa cinci criterii, care includ rata inflatiei, deficit bugetar, dobanzi pe termen lung si stabilitatea actualei monede nationale.

Citeste si:

In timp ce exista obiective clare pentru aceste criterii, Comisia si Banca Centrala Europeana trebuie convinse ca statul candidat a intrunit aceste conditii intr-un mod sustanbil dupa ce devine membru al zonei euro.

Estonia a devenit al 17-lea stat membru al uniunii monetare in 2011. Dintre celelalte doua state candidate, doar Romania a stabilit o data ferma pentru intrarea in zona euro, respectiv 2015, noteaza Wall Street Journal.