Lagarde viziteaza Beijingul in ultima etapa a turneului international prin care incearca sa castige sustinere pentru candidatura sa la sefia FMI.

Ea este considerata favorita la ocuparea postului lasat vacant in luna mai de Dominique Strauss-Kahn, principalul contracandidat fiind guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens.

Lagarde a declarat ca discutiile avute cu oficialii bancii centrale si ministerului Finantelor din China au fost pozitive, insa nu a afirmat ca ar fi obtinut sprijinul oficial al Beijingului pentru candidatura sa.

"Ma simt foarte pozitiva cu privire la vizita mea in China, dar decizia nu imi apartine mie, ci autoritatilor chineze. Sunt increzatoare, foarte optimista legat de intalnirile pe care le-am avut pana acum. unele guverne si unele tari au decis sa iasa public devreme. Eu cred ca e prea devreme sa numaram gainile, daca-mi permiteti", a afirmat oficialul francez.

Oficialii chinezi nu au anuntat clar daca o vor sustine pe Lagarde, insa au afirmat anterior, alaturi de alti reprezentanti din mari economii emergente, ca FMI si alte institutii financiare internationale trebuie sa dea mai multa atentie problemelor tarilor in dezvoltare.

La Beijing, Lagarde a spus ca asculta nevoile economiilor emergente si ca sustine decizia de a creste puterea de vot a Chinei in cadrul FMI de la 3,65% la 6,4%. De asemenea, candidatul a aratat ca, sub conducerea ei, FMI ar ajuta Beijingul sa-si internationalizeze moneda nationala.

Citeste si:

Dupa discutii cu vicepremierul chinez Wang Qishan si presedintele bancii centrale Zhou Xiaochuan, Lagarde a sugerat ca este loc de noi reforme la FMI pentru a da economiilor emergente mai multa influenta.

"Al doilea lucru pe care l-am convenit a fost continuarea trendului reformelor care au avut loc si dezvoltarea acestuia, atat in privinta guvernantei fondului, cat si a reprezentativitatii membrilor la varful institutiei, in special in cazul tarilor subreprezentate, cum este si cazul Chinei", a aratat ea.

Ministrul francez a declarat insa ferm ca principala prioritate a mandatului sau la sefia FMI, daca va castiga cursa, va fi criza din zona euro care continua sa ameninte Grecia, Portugalia, Irlanda si alte economii europene cu deficite bugetare si datorii de stat prea mari.

Brazilia si India, tari vizitate anterior de Lagarde in turneul international, nu si-au oferit sprijinul oficial pentru candidatura ei.

Agustin Carstens, care efectueaza la randul sau vizite internationale pentru a castiga sustinatori, va sosi in China saptamana viitoare.
Conduce operatiunile din patru tari din Europa Centrala si de Est