Bancile din sud-estul Europei ar putea rezista cu usurinta socului provocat de un eventual default al Greciei, scenariu putin probabil, care ar prabusi sistemul bancar elen, a declarat pentru Reuters directorul general al Raiffeisen Bank International, Herbert Stepic.
Bancile elene joaca un rol important in Romania si Bulgaria, unde controleaza, prin subsidiarele lor, 17%, respectiv 30% din activele bancare.

Autoritatile din ambele tari au aratat ca bancile sunt capitalizate adecvat si pot absorbi orice potentiale socuri. Stepic este de acord si, mai mult, crede ca nu vor exista astfel de probleme, informeaza Mediafax.

"In primul rand, nu anticipam default-ul Greciei. Cred ca beneficiile sprijinirii tarii pana va trece de aceasta criza sunt mai mari decat ce s-ar putea castiga printr-un default. In privinta operatiunilor noastre, putem digera cu usurinta - ma refer la Raiffeisen si alte banci - afacerile derulate acum de bancile grecesti daca acestea ar iesi de pe pietele respective, dar nu vad acest scenariu. Cred ca bancile elene vor continua sa lucreze in regiune", a aratat Stepic intr-un interviu acordat televiziunii Reuters Insider.

Raiffeisen a anuntat anterior ca revenirea economica din Europa Centrala si de Est va creste profiturile si va contribui la reducerea creditelor neperformante care au afectat semnificativ rezultatele financiare ale bancilor in perioada crizei.

"Am estimat un varf pentru creditele neperformante pentru trimestrul al treilea din acest an. Situatia s-a stabilizat deja in cateva tari", a afirmat Stepic.

Cel mai mare risc din regiune ramane, in opinia sefului Raiffeisen, posibilitatea ca increderea investitorilor sa fie deteriorata de criza datoriilor de stat din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri