O restructurare necontrolata a datoriilor Greciei ar avea un impact dezastros asupra pietelor, a declarat in parlamentul german, ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, intr-un apel pentru sustinerea unui nou pachet de finantare a statului elen, transmite Reuters.

Situatia din Grecia si Europa este serioasa a spus ministrul, cerand ca Grecia sa faca reforme mai ample in schimbul unui ajutor financiar suplimentar, scrie Mediafax.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat, joi, impotriva unei abordari promovate de Schaeuble pentru criza din Grecia, prin care se vizeaza obligarea investitorilor sa accepte maturitati mai lungi pentru obligatiunile statului elen pe care acestia le detin, potrivit Bloomberg.

BCE considera ca orice solutie prin care sectorul privat ar fi fortat sa se implice in sprijinirea statului elen ar fi o "greseala enorma" pentru zona euro.

Trichet a respins, totodata, orice implicare a bancii intr-un al doilea pachet de sustinere a Greciei, escaladand divergentele cu statele europene care vor sa gaseasca, pana la 24 iunie, o solutie la criza datoriilor guvernului de la Atena in care sa fie implicati si investitorii privati.

BCE ar accepta un plan in care creditorii sa participe voluntar la rostogolirea datoriilor Greciei. Institutia nu intentioneaza, insa, sa reinvesteasca tot in obligatiuni ale statului elen titlurile ajunse la maturitate, a adaugat Trichet.

Banca a inceput sa cumpere obligatiuni ale statelor din zona euro cu probleme in mai anul trecut, parte a masurilor neconventionale de a sustine zona euro.

Valoarea portofoliul de obligatiuni cumparate astfel este de 75 de miliarde de euro, din care circa 40 de miliarde de euro reprezinta titluri ale Greciei, potrivit datelor Barclays Capital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Zona euro va analiza restructurarea datoriilor Greciei