Cipru ar putea deveni urmatoarea problema a zonei euro in criza datoriilor, ca urmare a retrogradarii statului din cauza expunerii fata de Grecia, a declinului cererii dar si a cresterii randamentelor cerute de investitori pentru obligatiuni, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Guvernul de la Nicosia nu se confrunta cu probleme legate de finantarea pe termen scurt si dupa multe criterii fiscale este intr-o situatie mai buna decat Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari care primesc ajutor financiar extern.

Cresterea randamentelor pentru obligatiunile cipriote, de 0,8 puncte procentuale fata de mijlocul lunii mai, a determinat insa unii analistii sa considere ca statul ar putea fi nevoit sa ceara un pachet de ajutor financiar pe termen lung.

"Exista un risc in crestere ca Cipru sa se alature Greciei, Irlandei si Portugaliei. Nu este necesar, dar multi indicatori sugereaza ca Cipru se apropie de a cere ajutor financiar extern", a afirmat David Schnautz, analist la Commerzbank Londra.

Un raport al Commerzbank recomanda investitorilor sa nu cumpere obligatiuni ale Ciprului.

"Opinia mea este ca multi investitori considera Cipru ca fiind foarte legat de Grecia si daca nu se ating de Grecia nu vor fi interesati nici de Cipru", a spus Schnautz.

Obligatiunile pe zece ani emise de Cipru in februarie anul trecut au fost tranzactionate joi la un randament de 7%, in crestere de la 6,2% in mai si 4,2% la mijlocul anului trecut.

In timpul crizei din Grecia, Irlanda si Portugalia, investitorii au considerat nivelul de 7% al randamentului titlurilor la zece ani ca un semnal al pericolului, intrucat guvernele ar putea fi incapabile sa se finanteze pe termen lung la asemenea costuri.

Cipru reprezinta doar 0,2% din economia zonei euro si are un necesar brut de finantare de doua miliarde de euro in acest an, suma foarte mica raportata la programul de 110 miliarde de euro, cu durata de trei ani, aprobat pentru Grecia anul trecut.

Astfel, Uniunea Europeana si-ar permite cu usurinta un pachet financiar de salvare a Ciprului, noteaza Reuters.

Interventia pentru sprijinirea financiara a inca unui stat din zona euro, al patrulea, ar putea cauza probleme pe pietele financiare evidentiind modul in care criza datoriilor se poate extinde din cauza faptului ca problemele dintraun stat afecteaza si alte tari.

Cipru a fost retrogradat in ultimele luni de toate cele trei mari agentii de rating, Fitch, Standard & Poor's si Moody's, intrucat bancile au obligatiuni in valoare de cinci miliarde de euro ale statului elen, iar economia este expusa puternic fata de Grecia prin legaturile comerciale.

La sfarsitul lui mai, Fitch a retrogradat Cipru cu trei trepte, la "A-", cu perspectiva negativa, din cauza pericolului ca o restructurare a datoriei statului elen sa forteze guvernul de la Nicosia sa-si recapitalizeze bancile.

Bancile cipriote au luat masuri pentru a-si consolida capitalul in ultimul an, iar Fitch considera ca aceastea sunt "relativ bine pozitionate" pentru a suporta si pierderi de 50% din obligatiunile elene.

In Romania sunt prezente doua banci din Cipru, respectiv Bank of Cyprus si Marfin Popular Bank.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri