Euro s-a depreciat, iar analistii anticipeaza continuarea tendintei negative, din cauza revenirii temerilor referitoare la criza datoriilor din Grecia si a reducerii asteptarilor ca Banca Centrala Europeana sa majoreze de mai multe ori dobanda de politica monetara, transmite Reuters.

Ingrijorarea investitorilor s-a amplificat din cauza lipsei de unitate de oficialilor din zona euro privind asistenta financiara pentru Grecia, informeaza Mediafax.

Germania cere investitorilor privati sa contribuie la al doilea program de finantare a Greciei, in timp ce BCE nu este de acord ca acestia sa fie obligati sa se implice.

Euro a atins un minim al sedintei de tranzactionare de 1,43965 dolari pe unitate, pe platforma de tranzactionare EBS, fiind ulterior cotat in scadere cu 0,7%, la 1,44060 dolari pe unitate.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de sase valute, a avansat cu 0,6%, la 74,606.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 1,25%.

Banca a confirmat previziunea referitoare la inflatia din 2012, ceea ce sugereaza ca ritmul de majorare a dobanzii cheie ar putea fi mai lent decat au anticipat analistii.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a confirmat asteptarile ca banca va mari dobanda cheie in iulie, dar o noua masura de acest fel nu mai este asteptata inainte de inceputul anului viitor.

Estimarea BCE referitoare la inflatie a fost revizuita in crestere pentru acest an cu 0,3 puncte, la 2,6%, iar cea pentru 2012 a fost mentinuta la 1,7%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Grecia, singurul personaj "ticalos" din Zona Euro?
Setari Cookie-uri