Intre timp, ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, considerat favorit la ocuparea functiei, si-a continuat turneul international de promovare a candidaturii, declarand in Arabia Saudita ca rezolvarea problemelor legate de datoriile de stat ar fi o prioritate a FMI sub conducerea sa, informeaza Mediafax.

Fischer, primul adjunct al directorului general al FMI in perioada 1994-2001, a fost descris de fostul secretar general al Trezoreriei Statelor Unite Robert Rubini drept un "erou necunoscut" al crizelor financiare mondiale ale anilor '90.

In cursa pentru sefia FMI se mai afla si guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, care efectueaza propriul turneu international in cautare de sprijin.

Fischer a declarat anterior ca postul de director general al FMI este una dintre cele mai cautate functii din sistemul financiar international, dar nu si-a anuntat pana sambata intentia de a candida.

Citeste si:

"A aparut o oportunitate extraordinara si neplanificata, care probabil nu se va mai manifesta niciodata, de a concura pentru sefia FMI, pe care, dupa multa deliberare, am decis ca doresc sa o obtin", a declarat Fischer intr-un comunicat de presa.

Ministrul israelian al Finantelor Yuval Steinitz, reprezentantul Israelului la FMI, a declarat ca va sustine si ajuta candidatura lui Fischer, care a ocupat si rolul de economist-sef al Bancii Mondiale.

Pentru a-l desemna pe Fischer (67 de ani) drept succesor, FMI ar trebui sa faca o exceptie de la regula ca niciun candidat nu poate avea mai mult de 65 de ani, iar directorul general al Fondului nu trebuie sa aiba peste 70 de ani.

Fischer, de asemenea fost vicepresedinte al Citigroup, s-a nascut in Zambia, dar detine cetatenie israeliana, fapt care ar putea fi o problema pentru statele arabe. Popularitatea lui Fischer ar putea fi scazuta si in Asia, unde numele sau este asociat cu unele dintre cele mai dure masuri impuse de FMI pentru solutionarea crizelor financiare de la finele anilor '90. El are de asemenea cetatenie americana, ceea ce poate fi un obstacol deoarece SUA detine in mod traditional presedintia Bancii Mondiale, in timp ce FMI a fost condus intotdeauna de un european.