Anterior, Indonezia a evitat sa sustina vreo persoana in cursa pentru sefia Fondului Monetar International, deoarece statele din Asia de Sud-Est si alte economii emergente au discutat posibilitatea inaintarii unui candidat comun la postul ocupat in mod traditional de un european.

Insa termenul limita stabilit de conducerea FMI pentru propunerea candidatilor a expirat vineri, iar concurentii pentru castigarea numirii sunt Lagarde, guvernatorul bancii centrale a Mexicului Agustin Carstens, si guvernatorul bancii centrale a Israelului Stanley Fischer.

"Personal, sustin Franta. (Lagarde) este o persoana foarte profesionista. Este inteligenta in interactiuniel dintre institutii, are integritate si calificari", a declarat ministrul Finantelor din Indonezia, Agus Martowardojo, la un eveniment al Forumului Economic Mondial organizat la Jakarta.

Lagarde este sustinuta de Uniunea Europeana si de mai multe state mici, de la Georgia la Mauritius. Parisul spera ca Wasghintonul si Beijingul isi vor oferi de asemenea votul pentru ministrul francez.

Citeste si:

Fischer si-a anuntat sambata candidatura si ar putea fi un rival serios pentru Lagarde, considerata favorita la ocuparea postului.

Indonezia, cea mai mare economie din sud-estul Asiei, a avut nevoie de un bailout de 43 miliarde de dolari de la FMI pentru face fata recentei crize mondiale, insa si-a dublat din 2008 rezervele valutare, la valoarea record de 118 miliarde de dolari, pentru a-si asigura un tampon impotriva altor eventuale probleme.