Economia mondiala ar putea fi amenintata din 2013 de "o furtuna perfecta", care s-ar putea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, incetinirea ritmului de dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane in Europa si stagnarea din Japonia, a avertizat Nouriel Roubini.

In opinia sa, exista una din trei sanse ca acesti factori sa se combine si sa afecteze cresterea economica, din 2013, a afirmat Roubini intr-un interviu acordat la Singapore, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Alte posibile urmari pot fi o crestere economica "anemica dar in regula", sau un scenariu optimist, in care expansiunea sa se imbunatateasca.

"Exista deja elemente de fragilitate. Toata lumea avertizeaza ca datoriile publice si private sunt prea mari. Problemele s-ar putea acutiza cel tarziu in 2013", a spus Roubini, profesor la Universitatea din New York.

Economia mondiala este pusa in pericol de somajul mare din SUA, cresterea preturilor petrolului si alimentelor, majorarea dobanzilor in Asia si problemele comerciale aparute dupa cutremurul din Japonia.

De la inceputul lunii mai, valoarea actiunilor la nivel mondial a scazut cu peste 3.300 miliarde de dolari, iar Roubini crede ca pietele financiare ar putea, de la jumatatea anului viitor, sa se ingrijoreze in privinta unei convergente a riscurilor, in 2013.

Roubini a prezis in 2006 o prabusire "catastrofala" a pietelor financiare, pe care bancile centrale au fost incapabile sa o previna.

Falimentul bancii americane Lehman Brothers, in 2008, a dus la declansarea celei mai grave crize financiare, dupa cea din anii '30.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, din nou aproape de punctul de fierbere?