Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata, transmite Reuters.

Costul asigurarii datoriilor Greciei impotriva default-ului este de doua ori mai mare decat in cazul obligatiunilor pakistaneze.

Intre timp, guvernul elen incearca sa impuna un nou pachet de masuri dure de austeritate pentru a asigura finantare neintrerupta de la institutiile financiare internationale.

La putin peste un an de la incheierea unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru un imprumut de 110 miliarde euro, UE si FMI incearca, alaturi de Banca Centrala Europeana (BCE), sa deseneze un nou pachet de bailout pentru Grecia, care sa permita statului sa evite pietele financiare pentru inca doi ani.

Unele tari europene, in principal Germania, nu doresc sa acorde Greciei mai multi bani fara participarea creditorilor privati la bailout.

S&P noteaza ca liderii europeni par tot mai decisi sa impuna restructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prin extinderea maturitatii obligatiunilor, pentru a transfera o parte din costurile salvarii statului elen de la default in zona investitorilor privati.

"In opinia noastra, orice astfel de tranzactii vor avea cel mai probabil termeni mai putini favorabili decat refinantarea datoriilor, ceea ce am considera un default de facto conform criteriilor S&P", se arata intr-un comunicat al agentiei.

In acest caz, S&P ar reduce ratingul Greciei la SD, sau "default selectiv", iar calificativele acordate instrumentelor decredit ale statului, precum obligatiunile, ar fi coborate la "D", adica default.

Perspectiva atribuita de S&P ratingurilor Greciei a ramas negativa, sugerand ca o noua retrogradare este posibila in urmatoarele 12-18 luni.
Ratingul "C" pentru datoriile pe termen scurt a fost reafirmat.

Citeste si:

Ratginul "CCC" al creditelor pe termen lung este cu o treapta sub cel "Caa1" acordat de Moody's, in timp ce Fitch evalueaza inca Grecia la "B+", al patrulea nivel din categoria "junk".

S&P noteaza in comunicat ca urmeaza probabil sa reduca si ratingurile a patru banci grecesti, respectiv National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank. Institutiile de credit au in prezent ratignul "B" si sunt prezente si pe piata romaneasca.

Guvernul elen considera ca decizia S&P nu ia in calcul angajamentele luate in zona fiscala pentru consolidarea finantelor publice si pentru pastrarea statului de membru al zonei euro.

"Decizia trece cu vederea de asemenea masuriel luate de guvern pentru a evita orice probleme legate de obligatiile contractuale ale Greciei, precum si vointa tuturor grecilor de a avea un viitor in zona euro", se arata intr-un comunicat al ministerului Finantelor de la Atena.

Mai multe banci multinationale s-au pozitionat public in favoarea unei rostogoliri a obligatiunilor statului grec pe care le detin, printre care si grupul francez Credit Agricole, care detine banca elena Emporiki.

Asociatia bancilor privated in Germania a anuntat sambata ca sustine ideea participarii creditorilor privati la bailout.

Al doilea pachet de salvare a Greciei este estimat la 120 miliarde euro si are rolul de a acorda Atenei timp sa abordeze problema datoriei de stat de 340 miliarde euro - circa 150% din PIB, pornind de la estimarea ca statul elen nu va reusi sa se imprumute din piete pana la sfarsitul anului viitor.

Asigurarea datoriilor Greciei cu maturitatea la cinci ani impotriva default-ului, asa-numitele credit defautl swaps (CDS) au crescut luni cu 0,58 puncte procentuale, la 16%. Spre comparatie, CDS-urile pe datoriile Pakistanului costa circa 8,8 puncte procentuale.

Liderii UE vor discuta noul acord pentru Grecia la summit-ul programat pentru 23-24 iunie.