Decizia creste practic sansele ministrului francez al Finantelor, Christine Lagarde, favorita pentru ocuparea postului lasat liber in luna mai de conationalul sau Dominique Strauss-Kahn.

Board-ul FMI a respins modificarile necesare la regulamentul institutiei pentru a permite unei personalitati trecute de varsta de 65 de ani sa candideze la sefia Fondului, au declarat pentru Reuters doua surse oficiale din consiliul executiv.

Oficialii citati au declarat ca schimbarea regulilor pentru Fischer (68 de ani) ar fi impus redeschiderea procesului de selectie, pentru a permite inscrierea in cursa a unor candidati mai in varsta.

Regulamentul FMI impune de asemenea ca directorul general al institutiei sa nu aiba mai mult de 70 de ani.

Un comunicat al FMI arata ca pe lista scurta a candidatilor sunt Lagarde si Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, fara vreo mentiune privind candidatura lui Fischer.

Citeste si:

Oficialul israelian, care are si cetatenie americana, si-a anuntat sambata candidatura la sefia FMI. El era considerat un rival serios pentru Lagarde, fiind respectat in cercurile economice internationale.

Christine Lagarde este sustinuta de Europa, care detine o treime din voturi la varful FMI, si de mai multe tari in frunte cu Indonezia, singura mare economie emergenta care si-a anuntat sprijinul oficial pentru ministrul francez.

Lagarde ar putea deveni prima femeie care ocupa postul de director general al FMI.

Actuala cursa pentru sefia FMI este cea mai "fierbinte" din istoria de 65 de ani a institutiei, insa rezultatul cel mai probabil este mentinerea dominatiei europene la varful Fondului. Brazilia, cea mai mare economie sud-americana, nu si-a anuntat inca sprijinul pentru Carstens.

Sursa foto: Fondul Monetar International