Ungaria vrea sa foloseasca MOL pentru a influenta piata energetica regionala

Ungaria vrea sa foloseasca participatia de 21% la grupul petrolier MOL, achizitionata de la compania Surgutneftegaz din Rusia, pentru a se asigura ca va avea un cuvant de spus in probleme regionale de infrastructura energetica, a declarat ministrul Dezvoltarii, Tamás Fellegi, conform Mediafax care citeaza publicatia Portfolio.

Guvernul ungar a acceptat recent sa cumpere 21,2% din actiunile MOL de la Surgutneftegaz pentru 1,88 miliarde de euro. Incluzand si pachete de actiuni aflate in proprietatea unor fonduri de pensii, care vor fi preluate de stat, detinerea executivului se apropie de 25%.

Participatia la MOL va fi cruciala dupa ce Germania a anuntat ca va renunta la energia nucleara in zece ani, masura care va avea un impact major asupra pietei energetice din Europa, in special a celei a gazelor naturale, a adaugat Fellegi, potrivit cotidianului ungar.

"Va avea un efect indirect asupra Ungariei. Sa fim clari: in prezent singura sursa care poate creste livrarile de gaze naturale catre Europa este Rusia. Situatia va schimba pietele energetice. Aceste schimbari ne intaresc determinarea, din care face parte si achizitia actiunilor MOL, de a consolida suveranitatea nationala, astfel incat guvernul, ca proprietar, sa aiba acces semnificativ la infrastructura si la influenta economica a MOL in regiune, fundamentala pentru piata energetica din regiune", a spus Fellegi.

Executivul ungar a decis la inceputul acestui an nationalizarea fondurilor private de pensii, pentru a prelua majoritatea activelor acestora, in valoare de circa 14 miliarde de dolari.

MOL opereaza o retea de benzinarii si in Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri