Guvernul francez, catre investitori: Trebuie sa ramanem calmi privind expunerea pe Grecia

Guvernul de la Paris a lansat un apel la calm catre investitori, dupa ce Moody's a avertizat ca ar putea reduce ratingurile BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole din cauza expunerii pe Grecia, anunt care a generat scaderi importante ale actiunilor bancilor la bursa de la Paris.

"Bancile franceze sunt expuse pe Grecia, dar sunt mai putin expuse decat, spre exemplu, sectorul bancar german. Trebuie sa ramanem calmi cu privire la aceste chestiuni", a declarat la un post de radio secretarul de stat pentru faceri europene, Laurent Wauquiez, citat de Reuters, informeaza www.mediafax.ro.

El a reiterat opozitia Frantei fata de restructurarea datoriei de stat a Greciei, care ar fi considerata ca intrarea tarii in default (incapacitate de plata).

Sectorul bancar francez se numara printre cele mai expuse pe datoria de stat a Greciei, detinand obligatiuni de 9 miliarde euro care ar fi vulnerabile la o potentiala restructurare, daca UE, FMI si BCE vor agrea aceasta optiune.

"Daca restructurarea datoriilor Greciei inseamna ca tara nu isi va plati datoriile, atunci acest termen nu face parte din vocabularul guvernului francez", a afirmat Wauquiez, intrebat daca sectorul privat ar trebui sa participe intr-o forma sau alta, dupa cum propune Germania, la noul pachet de bailout pregatit de institutiile financiare internationale pentru Grecia.

Actiunile BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale au scazut cu pana la 1,7% in prima parte a sedintei de miercuri la Paris.

Oficialii BCE se impotrivesc de asemenea restructurarii datoriilor Greciei in orice forma, insa unele banci, indeosebi cele germane, s-au aratat dispuse sa admita participarea creiditorilor privati la bailout.

Sursa foto: Lepost.fr


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri