Banca italiana UniCredit, prezenta si in Romania, va trebui sa obtina sase miliarde de euro pentru a respecta conditiile mai stricte privind rata adecvarii capitalului, considera analisti din sectorul financiar, citati de Bloomberg.
UniCredit este singura dintre bancile italiene inclusa in testele de stres ale Uniunii Europene care nu a anuntat inca planuri de a vinde actiuni in scopul consolidarii capitalului, informeaza Mediafax.

Banca va aproba, probabil, o majorare de capital in aceasta suma pentru 2011, potrivit mediei estimarilor a 20 de analisti consultati de Bloomberg.

Directorul gneral al UniCredit, Federico Ghizzoni, a declarat in mai multe randuri ca banca are o rata de adecvare a capitalului suficienta pentru a respecta reglementarile Basel III anuntate pana in prezent. UniCredit va prezenta un nou plan de afaceri pana la sfarsitul anului si analizeaza strategia pentru a creste profitabilitatea, dupa schimbarile de anul trecut din conducerea institutiei financiare, in urma carora Ghizzoni a preluat postul de director general de la Alessandro Profumo.

"Reglementarile Basel III pot crea probleme uriase. Sunt de acord cu reguli mai stricte, dar problema este ca investitorii se asteapta ca bancile sa aiba de acum niveluri ale capitalului cerute de autoritati pentru 2019", a spus Ghizzoni saptamana trecuta.

Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancara a aprobat anul trecut reguli preliminare mai stricte pentru banci, care trebuie sa detina capital echivalent cu 7% din active pana la sfarsitul anului 2018. Comitetul Basel discuta, de asemenea, ca institutiile financiare considerate de importanta sistemica sa fie obligate sã aiba capital de rezerva echivalent cu 3% din active, evaluate in functie de risc.

"UniCredit ar putea fi considerata o institutie de credit sistemica si i s-ar putea cere o rata de adecvare a capitalului similara celei a Intesa Sanpaolo. Asta inseamna ca ar fi necesara o majorare a capitalului cu 6-7 miliarde de euro", a afirmat, intr-o nota din mai, analistul Deutsche Bank Paola Sabbione.

Ghizzoni a declarat ca banca asteapta inca pentru a vedea daca este considerata institutie financiara de importanta sistemica si care sunt cerintele pentru astfel de banci.

UniCredit a inregistrat o crestere de 56% a profitului in primul trimestru, la 810 milioane de euro, in timp ce rata de adecvare a capitalului a avansat la 9,06% in martie, de la 8,58% la sfarsitul lunii decembrie. In comparatie, Intesa anticipeaza ca va ajunge la capital echivalent cu 10% din active in aceste an, dupa ce va finaliza un program de vanzare de actiuni in valoare de cinci miliarde de euro.

Grupul italian este prezent in Romania prin intermediul UniCredit Tiriac Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri