Presedintele SUA, Barack Obama, ingrijorat ca legislativul american nu va aproba la timp cresterea plafonului de indatorare a statului, "inregimenteaza" oameni de afaceri cu scopul de a convinge membri ai Congresului ca intrarea in incapacitate de plata va avea consecinte grave, transmite Reuters.
Consilierul pe probleme economice al Casei Albe, Austan Goolsbee, urmeaza sa discute cu o serie de reprezentanti ai sectorului privat in aceasta saptamana, potrivit unei surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.

Intalnirea este a doua incercare a lui Goolsbee in mai putin de o luna pentru a convinge oameni de afaceri sa creasca presiunea asupra Congresului pentru a majora limita de indatorare de 14.300 de miliarde de dolari inainte de 2 august, cand Trezoreria anticipeaza ca nu va mai putea sa achite datoriile statului.

"Casa Alba vrea ca mediul de afaceri sa contribuie", a spus o sursa.

Exista o "conceptie profund gresita" intre unii oameni de afaceri ca o intrare temporara in incapacitate de plata nu va pune in pericol economia fragila a SUA, a spus sursa citata, sub protectia anonimatului, intrucat nu este autorizata sa vorbeasca in numele administratiei prezidentiale.

Determinata pentru Casa Alba a fost declaratia renumitului investitor Stanley Druckenmiller, potrivit caruia o intrare in incapacitate de plata pentru scurt timp ar putea fi tolerata, daca ar forta Congresul sa reduca viitoarele deficite bugetare. Pentru acest an, deficitul bugetar este prognozat la 1.400 de miliarde de dolari.

Comentariile lui Druckenmiller, fost manager de fond de hedging si aliat al miliardarului George Soros, un alt investitor foarte cunoscut, par sa fi sprijinit credibilitatea opiniilor unor congresmeni republicani ca presedintia SUA exagereaza in privinta consecintelor unei intarzieri a cresterii limitei de indatorare.

La mai putin de o saptamana de la afirmatiile lui Druckenmiller pentru cotidianul Wall Street Journal, Casa Alba a facut apel la o serie de apropiati din mediul de afaceri ai Partidului Democrat, potrivit unor oficiali din administratie.

"A speriat destul de tare presedintia ca cineva atat de cunoscut afirma ca intrarea in incapacitate de plata nu este mare lucru", a spus o sursa din sectorul financiar, contactata de Goolsbee in mai.

Consilierul economic al lui Obama a discutat cu 60-70 de directori de companii mari si mici din SUA, de la servicii finanicare la industria prelucratoare.

"Stim ca pietele vor reactiona negativ, dar nu stim cat de aproape putem ajunge inainte ca aceasta reactie sa inceapa", a spus Goolsbee, potivit unui participant la discutii.

Pana in prezent, pietele din SUA au avut o reactie foarte temperata la impasul privind bugetul, investitorii parand siguri ca legislativul va majora plafonul de indatorare la timp.

Presedintele Obama si echipa sa de economisti au avertizat Congresul in ultimele luni ca ratarea unor plati pentru obligatiunile guvernamentale ar putea creste dobanzile si ar putea impinge economia in recesiune.

Grupuri de lobby pentru companii puternice ca JPMorgan Chase, Bank of America si Caterpillar au incercat fara succes sa convinga membri ai Congresului si opinia publica ca o intrare in incapacitate de plata ar fi de neimaginat, noteaza Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri