Coelho, liderul social-democratilor, va creste numeroase taxe, va reduce puternic cheltuielile si va implementa reforme structurale considerate mult intarziate.

Portugalia a incheiat recent un acord cu UE si FMI prin care se angajeaza sa-si reduca deficitul bugetar si datoria publica si sa efectueze reforme importante, petnru a obtine finantare externa de 78 miliarde euro.

"Nu exista alternativa", a declarat Passos Coelho intr-un interviu acordat Financial Times, preluat de Reuters.

Neimplementarea programului convenit cu institutiile financiare internationale ar impiedica Portugalia sa revina la imprumuturi de pe pietele financiare in 2013, asa cum este programat in acord, tara intrand in acest caz intr-o criza similara cu cea a Greciei, a afirmat premierul desemnat.

Citeste si:

"Vom fi complet transparenti si rigurosi. Nu va exista vreo agenda ascunsa", a arata el.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu UE si FMI pentru finantare externa de urgenta de 110 miliarde euro, dar guvernul nu a reusit sa atinga obiectivele din program si are acum nevoie de un nou pachet de bailout.

Ratingul Greciei a fost redus de Standard & Poor's la CCC, cel mai slab calfiicativ de credit acordat unei tari, iar liderii zonei euro incearca, pana acum fara succes, sa ajnuga la un consens privind cea mai buna cale de actiune pentru salvarea statului elen.