"Este extrem de putin probabil ca sistemul politic sa functioneze" astfel incat sa rezolve criza din Grecia, iar "sansele ca tara sa nu intre in default sunt foarte mici", a afirmat Greenspan, 85 de ani, intr-un interviu acordat Bloomberg la New York.

Sansele ca Grecia sa intre in default sunt "atat de mari incat aproape ca se impune sa admiti ca nu exista cale de scapare", a declarat Greenspan, care a condus banca centrala americana in perioada 1987-2006 si este considerat arhitectul crizei financiare din perioada 2007-2009 deoarece a patronat modificarile legislative care au redus puternic reglementarea sistemului bancar, dand mana libera marilor grupuri financiare, si a mentinut dobanzile la niveluri foarte joase pentru a incuraja creditarea la scara larga.

Criza datoriilor de stat din Grecia are potentialul de a impinge SUA intr-o noua runda de recesiune, a adaugat Greenspan. Fara a lua in calcul situatia din Grecia, probabilitatea unei scaderi este foarte scazuta, a precizat el.

Citeste si:

Datele economice prezentate vineri in SUA indica scaderea increderii in revenirea economica in randul populatiei si sectorului privat, iar somajul se mentine peste 9%.

Greenspan a mai afirmat ca impasul din Congres privind plafonul datoriei de stat a SUA devine "oribil de periculos". Congresmenii americani trebuie sa ajunga la un compromis si sa aprobe cresterea plafonului de indatorare pana pe 2 august, pentru a evita intrarea tarii in default.

Dupa ce a plecat de la Fed, Greenspan a infiintat firma de consultanta Greenspan Associates, devenind consilier pentru Deutsche Bank, Pacific Investment Management Co. si Pauslon & Co.

Sursa foto: Agerpres