Liderii germani si francezi au convenit asupra unui nou pachet de bailout pentru Grecia, care va include participarea sectorului privat in baza asa-numitei Initiative de la Viena, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca aceasta abordare, bazata pe angajamentul asumat in 2009 la Viena de grupurile financiare europene de a-si mentine expunerea pe Europa Centrala si de Est la apogeul crizei financiare, reprezinta o "buna fundatie" pentru un acord de urgenta pentru Grecia.

Dupa zvonurile de joi ca Germania ar fi dorit sa astepte pana in septembrie pana sa agreeze un nou acord, din cauza neintelegerilor din Europa privind rolul sectorului privat, Merkel a declarat ca va fi cu atat mai bine cu cat solutia va fi identificata mai rapid.

"Initiativa de la Viena este o buna fundatie si cred ca putem progresa de aici", a declarat Merkel intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin impreuna cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Pozitionarea lui Merkel in sprijinul "solutiei Viena" reprezinta o schimbare de strategie pentru guvernul de la Berlin, care transmitea recent partenerilor din zona euro ca ar prefera o varianta mai profunda, respectiv un bond swap, pentru a asigura ca toti creditorii Greciei vor suporta in mod proportional povara bailout-ului.

"Trebuie sa continuam pe acest drum acum si cred ca este logic sa implicam sectorul privat. Este important pentru noi", a afirmat ea.

Sarkozy a enumerat patru criterii care trebuie indeplinite pentru a asigura un rol pentru sectorul privat, respectiv implicarea voluntara, evitarea dezvoltarii unei crize de credit, obtinerea sprijinului Bancii Centrale Europene (BCE), care s-a opus vehement restructurarii datoriilor Greciei si implicarii creditorilor privati in bailout, dar si incheierea urgenta a unui acord.

"Vrem sa actionam cat mai urgent posibil, fara a fixa o data. Din moment ce septembrie nu este cat mai urgent posibil si am putea avea alte probleme in august, fiind acum in a doua jumatate a lunii iunie, intelegeti ce vreau sa spun", a declarat presedintele Frantei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Wolfgang Schaeuble sustine un referendum in Grecia privind zona euro
Setari Cookie-uri