SABMiller a lansat o oferta de preluare a grupului australian Foster's pentru 9,5 miliarde dolari australieni (10,1 miliade de dolari SUA), respinsa prompt de companie, care considera ca pretul este prea scazut, insa investitorii anticipeaza ca o suma mai generoasa ar conduce la o tranzactie.
Foster's, care ocupa o pozitie dominanta pe piata australiana a berii, a ramas una dintre ultimele tinte mari pe o piata globala aflata deja de cativa ani intr-un proces accelerat de consolidare.

Cu o cota de piata de 50% in Australia si marje ridicate de profit, grupul a fost tras in jos in ultimii ani de divizia de vinuri, care a determinat deprecierea valorii activelor companiei cu 3 miliarde de dolari australieni dupa o serie de achizitii neinspirate, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Intre timp, gigantii mondiali ai berii, precum SABMiller, incearca sa jongleze cu preturile tot mai mari ale materiilor prime si incetinirea cererii pe pietele dezvoltate, cautand tinte de achizitie pentru a obtine motoare de crestere pe piete unde nu au o prezenta solida. Astfel, companiile mai mici, cu profil regional, vor fi cu siguranta cumparati si integrati in marile grupuri internationale.

Stirile privind oferta SABMiller au determinat cresterea actiunilor Foster's cu 14% pe bursa din Australia, la maximul ultimelor noua luni si peste pretul pe actiune propus de grupul sud-african.

Zvonuri privind preluarea Foster's de un grup international au aparut inca de anul trecut, cand compania a anuntat ca vrea sa se desparta de divizia de vinuri, iar SABMiller a fost considerat favorit pentru inghitirea jucatorului australian, deoarece eventualii concurenti, precum Heineken, se lupta cu muntii de datorii acumulate in ultimii ani sau nu pot obtine finantarea necesara.

Oferta SABMiller a fost cuprinsa intr-o scrisoare trimisa conducerii Foster's, care a respins imediat propunerea intr-un comunicat, acuzand pretul prea mic.

Pretul oferit depasea cu 8,2% cotatia bursiera a Foster's de la finalul sedintei de luni.

SABMiller va argumenta ca pretul este justificat, deoarece cotatia bursiera a fost deja umflata de zvonurile recente privind preluarea companiei si, pe deasupra, aparitia unei oferte concurente este putin probabila, a afirmat o alta sursa.

Directorul general al SABMiller, Graham Mackay, a declarat intr-o inregistrare video postata pe internet ca grupul sud-african ar putea imbunatati performantele Foster's, care opereaza pe o piata "stabila si profitabila".

SABMiller detine deja marca Foster's in India si drepturile de productie in Statele Unite.

Dintre potentialii rivali pentru preluarea Foster's, compania japoneza Asashi Breweries si-a manifestat anterior interesul, potrivit unor surse, dar a anuntat in februarie ca nu intentioneaza sa cumpere vreo divizie a grupului australian. Grupul chinez Tsingtao Brewery a anuntat in luna mai ca nu este implicat in vreo oferta.

Recent au circulat zvonuri legate de o oferta comuna a Grupo Modelo SAB de CV si Molson Coors Brewing Co, insa scenariul nu s-a materializat, probabil din cauza complexitatii eventualei tranzactii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri