Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a propus, marti, un plan urgent pentru sprijinirea relansarii economiei Greciei si combaterea somajului din aceasta tara, prin deblocarea a pana la un miliard de euro din bugetul UE, transmite AFP.
Acest sprijin ar completa zecile de miliarde de euro acordate Greciei sub forma de imprumuturi din partea UE si FMI, pentru ca statul elen sa isi poata respecta obligatiile financiare, conform Mediafax.

"Vreau sa solicit Consiliului European, care se va reuni joi si vineri la Bruxelles, sa discutam despre ce putem face pentru a ajuta Grecia, pe langa eforturile de consolidare bugetara", a spus Barroso intr-o conferinta de presa.

El a explicat ca Grecia are posibilitatea de a accesa fonduri europene semnificative, prin politica de coeziune, care vizeaza sustinerea regiunilor defavorizate.

"Trebuie sa gasim o cale prin care sa avansam platile si sa acceleram furnizarea fondurilor, pentru ca Grecia sa profite acum de ele", a subliniat Barroso, care a evaluat sumele disponibile la un miliard de euro.

Concret, este vorba de aprobarea acordarii subventiilor europene programate pentru Grecia, destinate unor proiecte necesare cresterii economice, fara ca autoritatile de la Atena sa asigure imediat contributia nationala, asa cum prevad regulile europene.

In prezent, pentru a face fata crizei bugetare, guvernul elen nu are mijloacele necesare cofinantarii proiectelor europene si nu a mai accesat din acest motiv fondurile de coeziune si structurale.

"Toate proiectele de acest tip sunt blocate in prezent in Grecia", a declarat o sursa europeana.

Autoritatile de la Bruxelles ar trebui, conform propunerii, sa acorde fondurile, urmand ca Grecia sa contribuie ulterior la finantarea proiectelor.
Barroso a avertizat ca utilizarea acestor fonduri europene va fi supravegheata strict de autoritatile UE si statele europene.

Seful CE a justificat propunerea ca o reactie la protestele grecilor, victime ale recesiunii.

"Trebuie nu doar sa le cerem sacrificii, dar sa le si aratam drumul spre crestere", a subliniat el.

Seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, sustine propunerea.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a cerut la randul sau "deschiderea unor noi perspective de crestere" pentru Grecia, prin sustinerea, de exemplu, a dezvoltarii energiei solare si exportul electricitatii in Germania, care va renunta la energia nucleara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri