Guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, a fost intervievat marti de consiliul executiv al FMI pentru pozitia de director general, afisandu-se ca un promotor al consensului cu experienta variata in gestionarea crizelor economice, transmite Reuters.
Carstens este primul candidat la sefia FMI intervievat de board-ul institutiei de la Washington. Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, considerata favorita pentru ocuparea pozitiei, se va prezenta miercuri in fata consiliului, scrie Mediafax.

Consiliul executiv al FMI vrea sa desemneze pana pe 30 iunie succesorul lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat luna trecuta. Board-ul Fondului a anuntat marti ca se va reuni pe 28 iunie pentru a discuta chestiunea succesiunii.

Carstens a admis anterior ca pleaca cu a doua sansa in cursa pentru sefia FMI. Totusi, el a avertizat ca investirea unui european in timp ce FMI participa la rezolvarea crizei datoriilor de stat din zona euro ar putea reprezenta un conflict de interese.

Postul de director general al FMI este ocupat inca de la infiintarea institutiei de un european, in timp ce presedintia Bancii Mondiale a fost intotdeauna detinuta de un american.

Carstens are o experienta vasta cu situatii de criza financiara, fiind apropiat de turbulentele care au lovit America Latina in repetate randuri din anii '80 pana acum. El facea parte din echipa bancii centrale a Mexicului in timpul crizei peso-ului din 1994.

Carstens a declarat, in intalnirea cu board-ul FMI, ca vede patru provocari principale pentru urmatorul director general al institutiei, si anume cresterea influentei tarilor cu economii emergente, consolidarea monitorizarii economiei globale, cresterea capacitatii Fondului de a preveni crize si supravegherea coordonarii politicilor economice la nivel global.

"Esecul in privinta abordarii acestor chestiuni ar diminua relevanta FMI si ar aliena membrii institutiei", a declarat oficialul mexican intr-un comunicat catre consiliul executiv.

Carstens a adaugat ca Fondul "a esuat profund" in anticiparea crizei financiare din ultimii ani, acuzand economiile dezvoltate ca au ignorat in repetate randuri sfaturile FMI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri