Avertisment contra obligarii creditorilor privati sa accepte pierderi pe Grecia

Cancelarul german Angela Merkel a respins miercuri solicitarile unor parlamentari germani pentru impunerea unor contributii mai mari a detinatorilor de obligatiuni de stat la bailout-ul Greciei, avertizand ca obligarea investitorilor privati sa accepte pierderi ar putea destabiliza Europa.

Merkel (foto) considera ca o astfel de masura ar propaga un val de risc in zona euro, catre statele cu probleme, iar consecintele ar fi greu de controlat, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Ea le-a transmis membrilor comisiei pentru afaceri europene din Bundestag ca impunerea unui asa-numit "haircut" pe obligatiunile statului grec detinute de investitori privati "ar impinge catre mecanismul de stabilitate financiara EFSF tari care isi pot rezolva problemele pe cont propriu".

"Vom avea o situatie in care alte tari, nu Germania, nu vor putea sa-si recapitalizeze bancile fara a deveni tinte pentru piete, si am declansa in Europa o contagiune de care nu vreau sa fiu responsabila", a aratat Merkel.

Participarea investitorilor privati la bailout-ul Greciei se va rezuma cel mai probabil la rostogolirea voluntara a datoriilor. Astfel, creditorii ar urma sa cumpere noi obligatiuni elene odata ce titlurile deja detinute vor ajunge la maturitate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Norvegia ridică restricţiile de călătorie faţă de numeroase state UE
Setari Cookie-uri