Bancile franceze si germane ar putea fi nevoite sa apeleze la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru acoperirea unui deficit de finantare pe termen scurt, daca investitorii americani vor continua sa fie reticenti sa le acorde imprumuturi din cauza crizei din Grecia.
Temerile legate de extinderea crizei datoriilor suverane din Grecia, amplificata de punerea sub supraveghere, cu implicatii negative, a ratingurilor BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale de catre Moody's, au dus la scaderea cu 18 miliarde de dolari a imprumuturilor pe termen scurt catre bancile europene, din luna mai, potrivit unei analize a Barclays Capital, scrie Mediafax.

Investitorii americani se orienteaza catre maturitati mai scurte, iar unii nu mai acorda imprumuturi bancilor din Franta si alte regiuni, care au ratingurile in evaluare, potrivit unor traderi.

"Majoritatea tranzactiilor din sectorul financiar au o durata de sub 60 de zile. Investitorii isi exprima perceptia riscurilor prin maturitatea imprumuturilor", a declarat Giuseppe Marafino, analist la Barclays Capital.

Investitorii nu cer prime mai mari pentru imprumuturi, dar in ultimele doua saptamani au scurtat cu cinci zile maturitatea titlurilor pe care sunt dispusi sa le cumpere, au aratat traderii.

"In prezent, exista o categorie de investitori care nu pot cumpara titluri emise de bancile franceze, chiar daca este vorba de rostogolirea maturitatilor, intrucat institutiile au ratingurile sub supraveghere. Multi investitori fac eforturi sa gaseasca banci in care sa faca plasamente. Nu pot da imprumuturi catre Irlanda, Grecia, Portugalia, Spania si, mai nou, Franta. Au ramas fara optiuni", a spus un trader de titluri comerciale din Statele Unite.

Titlurile comerciale sunt o sursa ieftina de finantare, dar, desi sunt eficiente in privinta costurilor, dezavantajul este maturitatea foarte scurta, de circa 50-55 de zile in Europa.

Incapacitatea de rostogolire a datoriilor pe termen scurt are implicatii semnificative pentru bancile comerciale, iar inchiderea pietelor de titluri comerciale a stat la originea extinderii semnificative a facilitatilor de acordare a lichiditatilor de catre bancile centrale, in trimestrul trei din 2008.

Fondurile americane de investitii pe pietele monetare au in prezent plasamente de 360 miliarde de dolari in bancile europene, dintre care 200 de miliarde de dolari in Franta.

Imprumuturile pe termen scurt vor scadea in continuare, potrivit estimarilor, daca nu va fi gasita o solutie pentru criza datoriilor elene.

Bancile europene au profitat recent de lichiditatile nelimitate, pe termen de o saptamana, puse la dispozitie de BCE si au imprumutat 187 miliarde de euro, cu 50 de miliarde de euro peste nivelul anticipat de traderi intervievati de Reuters.

Suma accesata este cea mai mare dupa luna februarie.

BCE ofera fonduri cu o dobanda fixa de 1,25%, sub nivelul din piata, de 1,31%, pentru finantarea pe o saptamana.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri