18 ani si jumatate a stat la conducerea Bancii Federale a SUA. A rezolvat doua perioade de recesiune, amindoua durind mai putin de un an, dar, mai ales, a fost unul dintre arhitectii celei mai lungi perioade de crestere economica din istoria americana. Pina in 31 ianuarie, cind se va retrage, este inca cel mai puternic om din lume care nu e ales democratic.

Este singurul bancher american care a fost nominalizat pentru cinci mandate in fruntea Rezervei Federale Americane, fiind, din acest punct de vedere, recordmenul absolut. Prima numire i-o datoreaza presedintelui Ronald Reagan, iar ultima, produsa in mai 2004, presedintelui George Bush jr. A fost seful finantelor americane si in timpul mandatului altor doi presedinti, George Bush si Bill Clinton. S-a nascut in 1929, intr-o familie de evrei din New York City. Si-a luat doctoratul in economie in 1977, chiar daca nu a redactat o dizertatie. A fost in board-ul mai multor companii, inainte de a fi sef al Fed. Pentru o perioada, intre 1974-1977, a fost seful consilierilor economici ai presedintelui republican Gerald Ford. In 1987 i-a succedat in fruntea Rezervei Federale faimosului, la acea vreme, Paul Volcker.

E casatorit, din 1997, cu vedeta NBC Andrea Mitchell. Ca presedinte al Fed a devenit repede cunoscut pentru formularile sale memorabile, care i-au construit un brand distinct. Una dintre ele, si totodata cea mai celebra: Daca va par cit se poate de clar, inseamna ca nu ati inteles ce am spus.

Admiratorii sai spun ca

Allan Greenspan detine monopolul in ceea ce priveste meritul pentru boomul american din anii 90. De asemenea, cu privire la situatia inflatiei din SUA, exista un curent de opinie de succes ca Greenspan a infrint-o de unul singur. Un alt mit pozitiv cu privire la activitatea tacutului bancher e acela ca a salvat lumea de la criza financiara din 1997-1998. In fine, mai multe analize si evaluari ale mandatelor lui Greenspan in fruntea Fed pun concluzia ca acesta lasa economia SUA intr-o forma buna pentru viitor. Allan Greenspan nu are insa numai admiratori.

Nuante sau contre

Allan Greenspan are, spun voci mai precaute, incontestabil un mare merit in constructia anilor de aur pentru economia americana, dintre 1990-2000. El e insa responsabil de seria de succese numai in parte, in masura in care explozia economica a anilor 90 nu reprezinta opera doar a unei persoane si efectul doar al unei politici monetare, ci opera mai multor persoane si a mai multor politici monetare.

Pe de alta parte, teza ca Greenspan ar fi infrint de unul singur inflatia in SUA nu e sustinuta de fapte. Cind a preluat-o, predecesorul sau, Paul Volcker, avea o inflatie de 12%; cind a predat-o, inflatia era de 4%. Greenspan nu a facut, astfel, decit sa continue un trend.

In al treilea rind, exista voci care considera ca lumea a evitat doar temporar criza din 1998. Un argument international in favoarea acestei opinii este acela ca dezechilibrele globale s-au intensificat dramatic din 1998 incoace. Un argument american: SUA au actualmente un deficit de cont curent fara precedent.

In fine, chiar daca SUA este acum la finalul mandatului lui Greenspan, intr-o pozitie dominanta in sistemul gobal economic, e posibil, spun contestatari ai mostenirii luminoase lasate de acesta, sa existe consecinte neintentionate ale mandatului sau care pot pune in pericol viitorul economic al SUA.

Asa incit, chiar daca zgircitul la vorba care a fost Greenspan nu va mai fi cel mai mare bancher al lumii, e probabil ca bursele sa se mai miste citiva ani inca la ecoul vorbelor sale.

Fostul bancher numarul unu al lumii va deveni consultant
Angajamentele ulterioare pe care le va asuma enigmaticul Allan Greenspan au stirnit, cum era si firesc, curiozitatea mass-mediei. Ziarele americane, preluate de agentiile de presa, au avansat mai multe scenarii. Unele, posibile, altele, probabile.

Greenspan Associates se pare ca va fi numele firmei de consultanta al carei lider, inclusiv de imagine, va fi Allan Greenspan. Sediul acesteia va fi la Washinghton, iar din board-ul sau va face parte, dupa toate probabilitatile, si Michelle Smith, personalitate marcanta a vietii economice americane, mina dreapta si consilier pe probleme legate de relatiile cu publicul, politicieni si media al lui Greenspan. Din 1 februarie, Ben Bernake va fi noul sef al Rezervei Federale. Bernake a devenit incepind cu 2002 membru in Consiliul Guvernatorilor Fed, iar in iunie 2005 a fost numit director al Comitetului de consilieri economici ai presedintelui Bush.

Bani din vorbit

Firma de consultanta nu e insa singura optiune careia bancherul american e dispus sa ii dea curs. La inceputul lunii ianuarie, Financial Times a avansat ipoteza, foarte probabila, ca Greenspan sa se alature unui grup selectiv de personalitati care cistiga peste 100.000 de dolari pentru sustinerea unui discurs. El ar putea deveni client de prestigiu pentru Washinghton Speakers Bureau (WSB), una dintre cele mai prestigioase firme care orchestreaza aparitii in public ale unor personalitati. Greenspan ar putea deveni, astfel, unul dintre cei mai vinati vorbitori din lume, alaturindu-se unor personalitati care au deja acest statut, precum Bill Clinton si Jack Welch, fost director executiv al General Electric. O asemenea evolutie a fost, de altfel, incurajata chiar de catre membrii conducerii FED, acestia indemnindu-l in mai multe rinduri pe Greenspan sa semneze un contract cu o firma a vorbitorilor profesionisti, care sa organizeze si sa selecteze numeroasele invitatii primite, precum si sa ii asigure aranjamentele de calatorie.

Ar fi un best-seller

Greenspan ia in calcul pentru viitorul imediat si experienta scrierii unei carti. Povestea despre anii petrecuti in fruntea Rezervei Federale, dar si viziunea sa cu privire la economia americana, forjata de-a lungul unei jumatati de secol, ar asigura o reteta financiara imbatabila, care ar aduce in buzunarele celui mai cunoscut bancher al lumii citeva milioane bune.

Pe de alta parte, banii nu sint o problema pentru familia lui Greenspan. Impreuna cu sotia sa, jurnalista de televiziune, dar si membra a WSB, detine investitii de mai multe milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri