Jumatate din cantitate, respectiv 30 de milioane de barili, va fi asigurata de Statele Unite.

Anuntul celor 28 de state membre ale AIE, intre care si SUA, vine dupa ce Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a reusit sa creasca productia la o reuniune desfasurata la 8 iunie si in pofida asigurarilor Arabiei Saudite ca va majora unilateral productia.

AIE va elibera pe piata mondiala cate doua milioane de barili de petrol pe zi pentru o perioada initiala de 30 de zile, cu scopul de a suplini un deficit in aprovizionare rezultat din sistarea exporturilor Libiei.

Libia, membra a OPEC, exporta circa 1,2 milioane de barili pe zi inaintea declansarii unei revolte care a blocat productia.

"Problema din Libia afecteaza piata mondiala de ceva timp, iar efectul a devenit tot mai pronuntat", potrivit unui comunicat al AIE.

Citeste si:

Aceasta este a treia eliberare in regim de urgenta de petrol din rezervele statelor AIE, organizatie infiintata in 1974, dupa un embargou al statelor arabe.

Petrolul Brent, tranzactionat ala Londra, a scazut cu 8,49 dolari, la 105,72 dolari pana la 13:42 GMT, dupa ce a inchis miercuri in urcare cu 3,26 dolari.

Pe piata din SUA, cotatia titeiului a scazut cu peste 5 dolari, la 89,69 dolari.