"Azerbaidjanul este pregatit sa furnizeze Bulgariei gaze naturale incepand din 2014, imediat dupa ce vor fi finalizate interconexiunile cu Turcia si Grecia", se arata intr-un comunicat emis de minister dupa o intalnire la nivel de ministri intre cele doua parti.

Bulgaria are nevoie de 4-5 miliarde metri cubi de gaze pe an si depinde aproape in totalitate de importurile de la grupul rus Gazprom.

Livrarile vor incepe inainte de inaugurarea lucrarilor de exploatare Shah Deniz II, considerat o sursa cheie de aprovizionare pentru gazoductul Nabucco, se spune in comunicat.

Citeste si:

Zacamantul azer Shah Deniz este dezvoltat de BP si Statoil alaturi de compania azera de stat SOCAR si alte firme mai mici. Resursele depozitului gazeifer sunt estimate la 1.200 miliarde metri cubi. Productia a inceput in 2006, iar inaugurarea celei de-a doua faze a proiectului, Shah Deniz II, va avea loc in 2017.

Bulgaria a inceput sa construiasca gazoducte de interconectare cu Romania, Grecia si Turcia, anticipand ca vor deveni operationale pana in 2014.

Productia de gaze a Azerbaidjanului a crescut anul trecut cu 11,2%, la 26,2 miliarde metri cubi, iar statul intentioneaza sa produca 28-29 miliarde metri cubi in acest an.