Goldman Sachs, Allianz si American Express au semnat un important acord privind investirea a 3,78 de miliarde de dolari in Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare banca chineza, a anuntat BBC, citand un comunicat comun difuzat de cele trei companii amintite. Tranzactia ar urma sa fie finalizata in luna mai. Goldman Sachs a anuntat, intr-un document adresat Comisiei americane pentru Bursa si Valori Mobiliare (SEC), ca va investi 2,58 de miliarde de dolari, pentru 7% din actiunile ICBC, o mare parte din participatie urmand sa fie asumata de fondurile de investitii administrate de grup. Compania germana Allianz a informat ca va plati un miliard de dolari pentru 2,5% din actiunile bancii chineze.

Tranzactia, care va permite grupului condus de Goldman sa detina un loc in consiliul de conducere al ICBC, creeaza, potrivit Reuters, conditiile pentru ca titlurile bancii chineze sa fie listate la bursa in a doua jumatate a acestui an sau la inceputul anului viitor. ICBC detine circa 18.000 de filiale sau agentii si are peste 100 de milioane de clienti persoane fizice si patru milioane de clienti corporatisti. Goldman Sachs va sustine banca chineza pentru imbunatatirea managementului de risc si a controlului intern, dar si a managementului activelor si a operatiunilor de investitii bancare. Allianz a anuntat, la randul sau, ca spera sa aiba de castigat in urma cresterii cererii de pensii private, prin vanzarea de instrumente de economisire si polite de asigurare catre cei 100 de milioane de clienti ai ICBC.

American Express va dezvolta un acord - deja existent - pentru cooperarea in domeniul cardurilor de credit. Aceasta tranzactie, a declarat presedintele bancii chineze, Jiang Jianqing, "marcheaza un nou inceput pentru reforma ICBC si dezvoltarea afacerilor".
Potrivit Reuters, pretul ce va fi platit de Goldman Sachs, Allianz si American Express este cu mult mai mare fata de cel de trei miliarde de dolari promise la semnarea in luna iulie anul trecut, a unui memorandum de intelegere pentru preluarea unei participatii de 10% la banca chineza.

Pana in prezent, firmele straine au platit circa 16 miliarde de dolari pentru pachete minoritare de actiuni la banci chineze, autoritatile de la Beijing fiind interesate sa atraga capital strain si mijloace de modernizare a institutiilor financiare de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Profitul net al Grupului BRD a scăzut cu 22% în primul trimestru
Setari Cookie-uri