Criza datoriilor din zona euro ameninta Marea Britanie

Criza datoriilor din zona euro reprezinta cea mai mare amenintare pentru stabilitatea financiara a Marii Britanii, iar bancile trebuie sa creasca transparenta privind expunerile si sa isi majoreze rezervele de capital, potrivit Comitetului pentru Politica Financiara, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Institutia de reglementare nou infiintata in Marea Britanie functioneaza in conditii de interimat, pana la aprobarea sa legala, anul viitor.

Guvernatorul Bancii Angliei si presedinte al noului comitet (FPC), Mervyn King, a declarat ca este inca necesar un plan care sa arate pietelor ca exista o iesire din criza datoriilor elene.

Primul set de recomandari al FPC se concentreaza pe riscurile implicate de statele puternic indatorate din zona euro.

Liderii Uniunii Europene (UE) au promis joi ca vor salva Grecia de la faliment, stabilizand economia zonei euro, cu conditia ca premierul elen George Papandreou sa adopte si sa treaca prin parlament, saptamana viitoare, un pachet de masuri de austeritate de 78 miliarde euro.

"Datoriile suverane si presiunile din sectorul bancar reprezinta cel mai real si imediat pericol", a spus King.

Raportul publicat de FPC nu impune limite pentru platile bancilor catre actionari, asa cum s-a intamplat in Statele Unite.

FPC este una dintre noile institutii de reglementare infiintate dupa criza financiara, cu rolul de a identifica problemele din sistemul de profil inainte de a afecta intreaga economie.

Banca Angliei va deveni din 2013 principala autoritate de reglementare a bancilor si asiguratorilor, iar recomandarile de vineri arata ca obiectivul principal al institutiei este de a determina bancile sa detina un capital mai mare, care sa le protejeze de socuri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri