Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a avertizat ca un eventual refuz al parlamentului elen de a adopta planurile de austeritate ale guvernului ar conduce la blocarea urmatoarei transe din imprumutul catre Grecia, necesara pentru evitarea intrarii in default, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
"Daca pachetul este respins, ipoteza la care nimeni nu se asteapta, atunci preconditiile nu vor mai fi indeplinite pentru FMI, UE si pentru tarile zonei euro, de a debloca urmatoarea transa din ajutor", a declarat Schaeuble pentru ziarul Bild am Sonntag.

Atena are nevoie inainte de jumatatea lunii iulie de cea de-a cincea transa, de 12 miliarde euro, din finantarea externa de 110 miliarde euro contractata anul trecut de la UE si FMI, pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata).

"Stabilitatea intregii zone euro ar fi in pericol si am avea nevoie sa ne asiguram urgent ca riscul de contagiune pentru sistemul financiar si pentru alte state din zona euro ar fi controlat", a afirmat oficialul german.

Parlamentul elen va dezbate miercuri si joi masurile de austeritate propuse de guvern, de 6,5 miliarde euro pentru acest an si 22 miliarde euro pentru perioada 2012-2015, necesare pentru a reduce deficitul bugetar si a obtine noi imprumuturi de la UE si FMI. Din pachetul legislativ promis de guvern institutiilor financiare internationale fac parte si masuri de accelerare a programului de privatizare prin care statul vrea sa atraga 50 miliarde euro in urmatorii cinci ani, spre reducerea datoriei publice.

"Facem tot posibilul sa prevenim agravarea crizei, dar trebuie sa fim pregatiti pentru orice (...) Sunt increzator ca se va gasi o majoritate in parlamentul grec pentru masurile de austeritate", a mai spus ministrul german.

Premierul Papandreou este sustinut in parlament de o majoritate de 155 de voturi, din totalul de 300, care ar putea fi subtiata si mai mult duoa doua "dezertari" deja anuntate.

Schaeuble a mai declarat ca se asteapta ca detinatorii privati de obligatiuni emise de statul elen sa participe voluntar la al doilea pachet de bailout al tarii, care va fi probabil similar ca marime cu acordul incheiat anul trecut de Atena cu UE si FMI. "Stabilizarea situatiei din Grecia si aducerea ei sub control este intr-adevar in interesul tuturor investitorilor. Astfel, sectorul privat nu are nevoie de alte stimulente", a continuat ministrul german.

Bancile germane, care au o expunere de 10-20 miliarde euro pe Grecia, au cerut Berlinului sa garanteze riscul daca vor participa la rostogolirea datoriilor statului elen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri