Premierul chinez Wen Jiabao a promis duminica, la Budapesta, sprijin pentru Europa si investitii pe pietele europene in contextul crizei datoriilor de stat, adaugand ca China va cumpara obligatiuni guvernamentale ungare, transmite Bloomberg.
"China este un investitor pe termen lung in piata datoriilor de stat din Europa. In ultimii ani, am crescut destul de mult detinerile de obligatiuni guvernamentale. Vom continua sa sustinem in mod consistent Europa si moneda euro", a declarat Wen la Budapesta, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul ungar Viktor Orban, potrivit Mediafax.

China va cumpara de asemenea "un anumit volum" de obligatiuni guvernamentale emise de Ungaria, a adaugat el.

Ulterior, premierul chinez a vizitat Marea Britanie si se va opri si in Germania, unde va incheia turneul european.

Liderii UE au promis vineri ca vor salva Grecia de la default daca premierul elen George Papandreou va reusi sa treaca de urgenta prin parlament masurile dure de austeritate cerute de institutiile financiare internationale in schimbul imprumuturilor externe. Liderii europeni sustin ca vor face tot posibilul sa stabilizeze zona euro.

Bursele europene au scazut pentru cea de-a opta saptamana consecutiv, cel mai indelungat trend descendent din 1998, cauzat in mare masura de temerile ca Grecia ar putea intra in default.

Promisiunea Chinei de a cumpara obligatiuni guvernamentale ungare ofera "siguranta uriasa" pe termen mediu pentru nevoile de finantare ale executivului de la Budapesta, a declarat Viktor Orban.

Orban, care a fost investit anul trecut, a integrat fondurile private de pensii in bugetul de stat si a folosit taxe speciale asupra bancilor, sectorului energetic, de retail si industriei telecomunicatiilor pentru a creste veniturile statului dupa intreruperea negocierilor cu FMI. Ungaria si-a realizat deja planul de finantare in valuta pentru acest an, de 4 miliarde euro, dupa emisiuni de obligatiuni in dolari si euro in prima parte a anului.

Premierul ungar a decis sa reduca cheltuielile sociale pentru a evita orice probleme dupa disparitia impactului taxelor speciale pe sectoarele economice amintite si al preluarii fondurilor de pensii.
China vrea sa creasca legaturile comerciale cu Ungaria la 20 miliarde de dolari pana in 2015, de la 8,7 miliarde de dolari anul trecut, si a aprobat deja un credit de un miliard de euro de la banca de dezvoltare a statului pentru finantarea de proiecte in Ungaria, a afirmat Wen.

Totodata, Bank of China a incheiat un acord de cooperaere de 1,1 miliarde euro cu producatorul ungar de chimicale BorsodChem, controlat de grupul chinez Wanhua Industrial.

Cele doua parti au ajuns la un acord pentru contruirea unui hub european de logistica pentru Huawei Technologies in Ungaria, dar si a unor capacitati de productie pentru Shenzen Canyi Technology.
China va mai construi in Ungaria o fabrica de acid citric cu o capacitate anuala de 60.000 de tone metrice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri